Ден след като Бундестага гласува мащабния финансов пакет на стойност

...
Ден след като Бундестага гласува мащабния финансов пакет на стойност
Коментари Харесай

Как изглежда германският модел за подкрепа на засегнатите от COVID-кризата компании

Ден откакто Бундестага гласоподава огромния финансов пакет на стойност 156 милиарда евро, препоръчан от немското държавно управление като избавителен пояс за стопанската система и бизнеса в страната, процедурите за разпределение на средствата към този момент са ясно написани и оповестени на формалните уеб сайтове на управляващите в обособените провинции. Правителството ще поддържа както огромни концерни, по този начин и дребни и междинни предприятия, самонаети, хора на изкуството и фамилии, разгласи още в понеделник с разгласяването на пакета икономическият министър Петер Алтмайер. Това не са просто великодушни политически обещания. Германският модел за финансова помощ и поддръжка към този момент е задействан , с ясно разчетени правила за обезпечаването й, заяви чудесно осведомен източник на „ Мениджър Нюз “. Ето по какъв начин наподобява задвижването на механизма за подпомагане според формалния уебсайт на локалните управляващи в провинция Северен Рейн-Вестфалия:    

Възможностите за финансова поддръжка обгръщат няколко групи, измежду които дребни и междинни компании, самоосигуряващи се и фриленсъри.

До 9000 евро могат да получат предприятия с до 5 чиновници, до 15 000 евро са сумите за компании с до 10 чиновници и до 25 000 евро за тези с до 50 чиновници. Помощите са за период до 30.06.2020 година и са безплатни - не е належащо да се декларира по какъв начин се оползотворяват, само че ще се вписват като оборот/доход. Затова след това би трябвало да се разгласят в данъчната декларация и ще подлежат на облагане.

Желаещите да употребяват това финансиране  ще могат да подават молби единствено онлайн от на следващия ден, 27.03 до 30 април тази година.

На уеб страницата се дават и съответни инструкции по какъв начин да се пресмята броят на чиновниците, в случай че са на повърхностен работен ден. Схемата е следната:

· до 20 часа на седмица = 0,5 /има се поради брой чиновник. Двама на повърхностен работен ден, отговарящи на изискването за до 20 часа седмично се равняват на 1 служител/

· до 30 часа на седмица = 0,75 сл. 

· над 30 часа и стажанти = 1 сл.

Към общият брой чиновници се счита и притежателят на компанията, а стажантите могат да бъдат включвани в схемата за подкрепяне, в случай че общият брой на чиновници  не надвишава 50.

Право на подмогане имат всички компании, чието седалище се намира в провинцията и:

· чиито артикули или услуги са се предложили на пазара преди 01.12.2019;

· чиято компания е била финансово постоянна преди рецесията (т.е. е нямала финансови усложнения преди 31.12.2019);

· чиито доходи са намалели с най-малко 50% по отношение на тези от същия месец на миналата година;

· чиито средства не доближават за покриване на краткосрочни отговорности като наеми, заеми, лизинги и така нататък, заради последици провокирани от пандемията;

Като други вероятни източници на подкрепяне са посочени също:

· гаранции – до 2,5 млн. евро банкова гаранция от Гаранционна Банка на Северен Рейн-Вестфалия (Bürgschaftsbank NRW); от 2,5 млн. евро - отпускани според Програмата за държавни гаранции на провинцията.

· система за разплащане „ отворена сметка “ - гаранционната банка на Северен Рейн-Вестфалия ще дава до 100 000 евро разполагаем под формата на 90-процентови гаранции посредством ускорена процедура (времето за култивиране на заявките ще бъде 1 ден)

· заеми от Държавната банка за развиване – до 3 млн. евро при ниски лихви и опростена оценка на риска

· безлихвено отсрочване на налози, както и понижения при предплатените заплащания за подоходния налог, корпоративния налог и налозите върху оборота

· при положение на възбрана за извършване на активността (напр. при карантина) ще се изплащат държавни обезщетения, с цел да се резервира опцията за обезпечаване на хонорари на чиновниците

· за дребни предприятия е допустимо и финансиране до 75 000 евро, отпуснати от немския Мецанин фонд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР