Ден, след като Булгаргаз подписа договор с турската държавна компания

...
Ден, след като Булгаргаз подписа договор с турската държавна компания
Коментари Харесай

България ще получи слотове за втечнен газ в Гърция - в замяна на капацитет в Чирен

Ден, откакто " Булгаргаз " подписа контракт с турската държавна компания " Боташ " за потребление на терминалите ѝ за полутечен газ и газопреносна система за доставки към България, служебното държавно управление утвърди и " газов " меморандум с Гърция.

В случая с Турция договорът е търговски, въпреки и сред държавни компании, и е за 13 години, а меморандумът с южната ни съседка от Европейски Съюз - междудържавен и за 12 месеца.

Министерският съвет одобри в сряда план на меморандум сред министерствата на енергетиката на България и Гърция. Той включва от българска страна даване на потенциал в газохранилището " Чирен " за депозиране на газ, а от гръцка - достъп за България до слотове и за регазификация от терминали за втечтен газ. Това излиза наяве от държавното известие.

Меморандумът е в осъществяване на европейски правилник - т.е. наложителен акт на Съвета на Европейски Съюз. Според условията му всяка страна, която не разполага с подземни уреди за предпазване на газ на нейна територия, би трябвало да поддържа стратегически запаси, равни на 15% от годишното си ползване в друга страна от Европейски Съюз. България е една от страните за Гърция.

По силата на регламента гръцки снабдители на газ би трябвало да се записват като консуматори на българската газопреносна система (която се държи от " Булгартрансгаз " ). Така те ще могат да резервират потенциали за нагнетяване и рандеман в „ Чирен ”. В подмяна български снабдители ще могат да употребяват полутечен природен газ през гръцката газопреносна мрежа. Става въпрос обаче за славнително дребни потенциали.

Меморандумът е за период от 12 месеца и ще влезе в действие след ратификация от Народното събрание, изяснява служебния кабинет.

България през 2024 година обаче ще има благосъстоятелност и на новия газов терминал в Александруполис,, в случай че бъде приключен планът в точния момент, каквито индикации има. Това ще подсигурява на българската страна
слотове и няма да се постанова да кандидатства за тях.

" Възкръсва " ли тръбата за петрол сред Александруполис към Бургас?

Пак през Александруполис - само че нефтен терминал - възнамеряват да строят България и Гърция, излиза наяве от друго решение на служебния кабинет от през днешния ден. Двете държавни управления ще изследват опциите за тръба до Бургас, което на процедура е опит за възкресение на остарелия план " Бургас - Александруполис " - само че " наобратно ". В годините обратно планът бе част от така наречен " огромен шлем " на някогашния президент Георги Първанов. Той включваше още " газопровода " Южен поток " и АЕЦ " Белене ". Общото сред трите е, че бяха на процедура планове на Русия. Както и че нито един от тях не се осъществя.

" Южен поток " не отговаряше на европейските критерии, само че Русия отчасти го размени с " Турски поток ", чието директно отклонение към Европейски Съюз още веднъж минава през България. " Белене " няма късмет за реализация, изключително след началото на войната, въпреки да не е публично преустановен. А нефтопроводът бе спрян още преди години - включително и поради локален референдум, с който Бургас разгласи, че не го желае поради опасности за природата.

Сега концепцията - съгласно поръчките досега и от българска, и от гръцка страна, е тръбата да " вози " петрол в противоположна посока - не от Русия през Бургас за Гърция, а от Средиземно море пред Александруполис за България.

" Предвижда се потенциалът на оферти нефтопровод да обезпечава като най-малко цялостна подмяна на вноса на съветски недопечен петрол в България по море от различни източници ", написа в известието на служебния кабинет от през днешния ден. Обяснението е в европейските наказания и възбрана за импорт на съветски нефт в Европейски Съюз. Ембаргото влезе в действие на 5 декември, само че България получи отсрочване на въвеждането му до края на 2024-та - с претекст, че няма опция за различни доставки, с цел да задоволи вътрешното ползване на горива и активността на рафинерията на " Лукойл " в Бургас. Тя би била и огромният печеливш от сходен план и на процедура единствен пазар за недопечен нефт по трасено на нефтопровода.

Намеренията на България и Гърция все още са за " изследване на благоприятни условия " и основаване на " специфична група ", която ще изследва опциите за структуриране на плана " Александруполис - Бургас ", вариантите за финансирането му и ще написа План за деяние за реализирането му до края на 2024 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР