Ден, след като британският в.„Гардиън” писа за „облака от корупция”,

...
Ден, след като британският в.„Гардиън” писа за „облака от корупция”,
Коментари Харесай

И „Ди Цайт” пише за корупцията у нас преди европредседателството

Ден, откакто английският в.„ Гардиън” писа за „ облака от корупция”, щръкнал над България, с огромна публикация по тематиката излезе и немският „ Ди Цайт”. ". " С дупките ще се оправят, само че с корупцията- не " - това е подзаглавието на материала. Като недостатъци на страната са посочени проблемите в правосъдната система, корупцията и присъединяване на националисти в ръководството.

Началото на публикацията на Томас Рьосер е красноречиво: „ Бъдещите отраслови ръководители на Европейски Съюз не желаят да оставят нищо на случайността. 3000 охранителни камери гледат към съвсем всеки ъгъл на столицата София. Дупките по главните пътни артерии към летището са отстранени. Каруците би трябвало да изчезнат от градския пейзаж. Даже НДК, дълго време изглеждал като безстопанствен бункер, е осъвременен в точния момент за 22.5 млн. евро. Този огромен план освен демонстрира желанието на държавното управление да развива страната, само че и е илюстрация на най-големия проблем на България – корупцията. Прокуратурата проверява някогашния шеф на двореца (Мирослав Боршош) по съмнение за корист с обществени средства”.

Авторът отбелязва, че 11 години след влизането в Европейски Съюз България към момента е на дъното на всички обществени ранглисти и дори растежът и ниската безработица не стопират всеобщата емиграция. Според него за доста българи нашата страна не се възползва задоволително дейно от опциите, които Европейски Съюз й дава, като за сполучлив образец показват Румъния.

Масовото чувство обаче е, че без Европейски Съюз и НАТО България би била дори по-зле. Така все още страната ни е избрала да е благонадежден сътрудник на Европейски Съюз на Балканите, като досега нито веднъж не е възразявала на по-големите в общността, показва немският ежедневник.

„ Прибавете към това усещането на доста българи, че са загърбени от богатите страни. Например, България нам да бъде позволена в Шенген (…) България е печално известна с подкупните си граничари и сътрудниците се опасяват от „ омекване” на границите”, написа Рьосер.

Той цитира редица данни за корупцията и на по-високите етажи. „ Олигархията и бизнес ползите държат политиците и магистратите под надзор (…) Медиите като механизъм за ранно предизвестие към този момент са всеобщо беззъби”, написа немският публицист.

„ Даже управлението на страната не има вяра на антикорупционния закон, признат небрежно преди Коледа. Поради обстоятелството, че подателите на сигнали не получават анонимност, вицепрезидентът Илияна Йотова го счита за нефункционален: „ Беше признат, единствено с цел да можем да кажем, че имаме антикорупционен закон при започване на европредседателството”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР