Ден след като австрийският канцлер Себастиан Курц , един от

...
Ден след като австрийският канцлер Себастиан Курц , един от
Коментари Харесай

"Добри думи срещу добри пари" - коя е медийната група зад скандала, свалил Курц

Ден откакто австрийският канцлер Себастиан Курц, един от най-известните издатели в страната, че ще съди страната поради последните събития. Волфганг Фелнер намерено разгласи за " противозаконни " обиските и изземането на телефони в редакцията на " Австрия " - вестника, на който съгласно е плащано за позитивно отразяване на Курц и Австрийската национална партия.

Според прокуратурата аферата, замесила Курц, неговия сподвижник Томас Шмид от финансовото министерство (и пари на министерството, наливани в " Медиенгрупе Йостерайх " ), е отворила пътя на Курц и към властта в Австрийската национална партия, и към канцлерския пост.

Прокуратурата, занимаваща се с корупция и стопански закононарушения и определила Курц като " центална фигура " в абсурда, изрично всевъзможни подозрения за противозаконни дейности. Тя обаче също по този начин посочва " Медийна група Австрия " (както се превежда името на български) като адресат на средства, против които Курц да получи особено публицистично внимание.

Какво е известно за медийната група и с какво е прочут издателят ѝ, внесъл нов за времето си метод на медийния пазар в Австрия?

Разследваната от прокуратурата група е просто прегледен образец за връхната точка, в която стигна австрийската - доста добре позната и в България - процедура: реклами против отразяване в позитивна светлина.

Много (полуголи) фотоси, малко наличие

В кариерата си, почнала още на 14, когато е в гимназията (със основаване на училищен вестник от него, брат му Хелмут и съмишленик) ръководителят на медийната група Волфганг Фелнер основава редица медии, част от които с годините минават в ръцете на други групи.

Изградената при започване на този век NEWS-Gruppe се ражда след пътешестване на братята в Съединени американски щати. Тя притегля вниманието на наблюдаващите с променилия се способ за основаване на медийно наличие и разпространяването му.

Колажи, фотоси на нищожно облечени дами на кориците, доста таблици, описи и изображения доминират страниците на вестниците и списанията, които братята Фелнер основават. Смело се насочат гръмки изказвания (това продължава и във в. " Австрия ", който завоюва преди десетина години антинаграда за медии поради заглавието " Това е дядото с инцеста " ; с него е отправено незаслужено обвиняване към възрастен мъж).

В притурките на разнообразни тематики границите сред публицистично и рекламно наличие. Читатели се притеглят освен с материала сред страниците - за клиенти има дарове като компютри и домашен уреди (тогава методът е реформаторски в Австрия). Във виенския седмичник " Фалтер " назовават цялостния метод " фелнеризъм ". От NEWS-Gruppe го дефинират като добър за набиране на читатели - те се усилват със стотици хиляди за броени години. Австрийският Хелмут Фелнер като финансовия инженер зад триумфа на двамата издатели.

" Съдържание " за " пари "

Две десетилетия по-късно всичко стартира с обява във. Екранни фотоси от диалози в " Уотсап " на началника на кабинета във финансовото министерство Томас Шмид и представителя на институцията сочат към напъните да се обезпечи " наличие " за " пари " в издавания от 2006 година в. " Йостерайх ". Течът е от следствие, хипотетичният източник - юристи.

Вестникът, въодушевен от модела на USA Today (според някои - и от " Дейли мирър " и " Билд " ), е с задоволително добър тираж, с цел да бъде забавен на АНП - с няколкостотин хиляди броя, издавани на ден, той се подрежда малко след другите съществени таблоиди - " Курир " и " Клайне Цайтунг ". Прави усещане и че съиздателят - дружно с Фелнер, Вернер Шима, е и основен редактор на вестника.

Междувременно се появяват още детайлности от следствие на прокуратурата, което отпраща към акция за пазаруване на такова наличие през 2016 и 2017 г.; една от задачите е да се показа Курц в задоволително добра светлина, с цел да усили известността си за сметка на тази на Райнхолд Митерленер, тогавашния водач на партията. По-късно, като ръководител на АНП, Курц съумя да тласне страната към предварителни избори, а по-късно - и да завоюва властта. " Близкият кръг към Себастиан Курц " е правил изследвания на таблоида съгласно " Фалтер ". Предоставената сума - активи на министерството - евентуално доближава 1 млн. евро. Wiener Zeitung назовава този метод " положителни думи против положителни пари ".

"Никога не съм отивал толкоз надалеч, колкото ще стигнем в този момент. Гениална инвестиция. А Фелнер е капиталист. "
Томас Шмид,
общоприет секретар на финансовото министерство

Този метод не е напълно нов за Австрия. Силно прочут и подложен на критика от интернационалните органицаии във връзка с България, той е прочут във Виена като " корупция посредством реклами " - пазаруването на страни реклами в медии. Австрия от години е известна с по-големи от междинните за европа размери на сумите, заделяни за това. Имаше подобен проблем и предходен канцлер - социалдемократа Вернер Файман - само че следствието бе прекъснато. В. Der Standard в лично следствие, че при Курц мащабите просто са се разраснали.

" Който заплаща, той поръчва музиката "

Фелнер от тази година е прочут и с обвинявания в полов тормоз, само че още преди този момент бе доста прочут като притежател на десетки компании, измежду тях - и медийната група, издаваща " Йостерайх ". От същата медийна група е телевизия Oe24, която излъчва от 2016 година и чийто уебсайт припомня този на немския таблоид " Билд ".

Той самият приканва за без значение следствие, само че обвиняванията против него може да се окажат съществени. Вестникът му е разгласил манипулирани изследвания, раздуващи поддръжката за Курц. Информацията е освен платена с държавни пари, само че е и подправена.

Възможно е " рекламната корупция " в медийната група на Фелнер, разследвана от прокуратурата и свалила Курц, да е единствено върхът на айсберга. В немски издания се появиха изказвания, че единствено през 2020 година общественият бранш е купил реклами в групата за над 15 млн. евро. Пред " Фалтер " някогашен редактор в " Кронен Цайтунг " приказва за " добре изплетена мрежа от взаимни услуги, тресавище на систематична корупция ", само че не поради ръководещите, а поради социалдемократите - не било разрешено да се отразява отрицателно близка до тях компания под опасност да не спрат рекламните доходи.

Влиятелнят немски в. " Зюддойче цайтунг " изразходваните за задачата пари на данъкоплатците на десетки милиони евро всяка година. Само държавното управление на Курц, формирано от консерваторите и " Зелените ", е сложило връх, с 47 млн. евро за 2020-а., а общата сума на всички държавни организации може да доближава 200 млн. евро годишно в Австрия. Над половината от тази сума, съгласно разбор на Medienhaus Wien, отива при три таблоида: " Йостерайх ", " Кронен Цайтунг " и " Хойте ".

Германският вестник може да стъпи на обществено известна информация, защото след аферата Файман държавните институции са длъжни всяка година да оповестяват на медийния регулатор какъв брой харчат за реклама.

" Зюддойче цайтунг " разказва простичко упованията на австрийските политици към медиите - с сентенция, която на български би могла да се преведе като: " Който заплаща, той поръчва музиката. " " Традиция е политиците да желаят да си купуват позитивно отразяване. (...) Новото е, че тази система, за която е изкован терминът " корупция посредством реклами ", е толкоз ясно посочена. " Предстои да се види дали завихрилият се към Курц скандал ще сложи този модел под въпрос.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР