Ден, след като 6-годишната Мария издъхна след дълга битка с

...
Ден, след като 6-годишната Мария издъхна след дълга битка с
Коментари Харесай

Сблъсък между НЗОК и ИСУЛ по случая с Мария. Спор и в парламента


Ден, откакто 6-годишната Мария издъхна след дълга борба с левкемията и два, откакто майката на детето се оплака, че е получила от болничното заведение фактура за 14 000 лева за лекуване, абсурдът сред УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ” и НЗОК продължава, осведоми bTV.

От лечебното заведение през днешния ден изрично отхвърлиха вчерашните изказвания на касата, измежду които, че при подаването на заявката от майката на 25 април са липсвали наложителни документи от болничното заведение. Те са били показани на 6 юни, като и към тази дата е липсвал документ с цените на медикаментите, които са вливани на детето. Той е даден на 18 юни.

Според касата от документа ставало ясно, че болничното заведение е декларирала към тях съвсем два пъти по-висока цена на медикаментите по отношение на посочената във фактурата към фамилията.

От болничното заведение обаче настояват, че разполагат с документи и доказателства, които опровергават всичко това.

„ Дискусията към фактура, цени, дарителски сметки за лекуване, дати на внасяне на документи и прочие засягат усложнената процедура за покриване на лекуването отвън листата за реимбурсирани лекарства на НЗОК. Тя основава напрежение и опасения освен измежду околните и обществеността, само че и отделя извънреден запас от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните болести при деца”, акцентират в днешната си позиция от ИСУЛ.

Ръководството на болничното заведение е изрично, че Мария е лекувана две години съгласно интернационалните стандарти и от родителите не са били желани никакви средства през този интервал, а в последните два месеца е била приета в болница поради рецидив на заболяването.

От ИСУЛ оферират на среща с управлението на НЗОК и „ Медицински надзор” да изяснят проблема и да отстранят „ бъдещи вероятни недоразумения”. От касата през вчерашния ден желаеха от организация „ Медицински надзор” взаимна инспекция по случая.

Управителят на НЗОК доктор Дечо Дечев и шефът на УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ” проф. доктор Бойко Коруков следва да бъдат изслушани в здравната комисия към Народното събрание през днешния ден.

Депутати от опозицията желаеха чуване на шефа на Здравната каса и Агенцията по медицински контрол поради случая на Мария, която умря от левкемия, а при лекуването й имаше спор за пари. От ГЕРБ опонираха, че такова чуване към този момент е изтънчено, само че в Здравната комисия. Мнозинството в Народното събрание моли към депутатите от опозицията да не се заиграват с тази покруса.

Това, което разгневи социалистите, е фактура за 14 000 лв., дадена на околните на Мария, тъй като медикаментите, които са били предписвани на детето, не са били покривани от НЗОК. Майката на Мими е подала документи още през април медикаментите да бъдат поети от Касата, а до нощес решение по проблема нямаше.

„ За мен това не е единствено неуместно, само че и чудовищно. Първо молим с едноминутно безмълвие да почетем това дете и да помоля ръководителя на съвещанието, шефът на НЗОК и на медицински контрол да дадат пояснение за този случай”, съобщи проф. Георги Михайлов, Българска социалистическа партия.

„ Искам да подчертая, че за жалост се случва гибел, има неличими заболявания и ние никога не би трябвало да използваме това политически, тук от тази естрада. Ако има в действителност административни нарушавания, те би трябвало да се преглеждат по нужния ред”, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР