Ден след изборната победа на ГЕРБ, президентът Румен Радев блокира

...
Ден след изборната победа на ГЕРБ, президентът Румен Радев блокира
Коментари Харесай

Държавният глава блокира магистралните строежи

Ден след изборната победа на ГЕРБ, президентът Румен Радев блокира ускореното строителство на автомагистрали и индустриални зони, откакто наложи несъгласие върху измененията в Закона за собствеността.

Очаква се ръководещото болшинство от ГЕРБ и " Обединени патриоти " да прегласуват още веднъж текстовете в Народното събрание. При този сюжет най-вероятно Българска социалистическа партия ще сезира Конституционния съд (КС). По времето на втория мандат на Борисов Конституционен съд се произнесе, че предварителното отчуждаване на парцели е противоконституционно. Сега обаче ръководещите настояват, че новите промени за отчуждаване на парцели са съобразени с решението на Конституционен съд, тъй като са въвели " парична гаранция ", която подсигурява заслужено обезщетение за притежателите.

Президентът не счита по този начин и връща в пленарна зала измененията в Закона за държавната благосъстоятелност. С тях се форсира отчуждаване на парцели за построяването на обекти с национално значение. Дава се и опция за авансово осъществяване на отчуждаването на парцели за държавни потребности.

Радев поддържа главната цел на измененията в закона – да се форсира построяването на значими национални обекти и да се насърчат вложенията в промишлеността. Той обаче счита, че има заплаха от закъснение на значими инфраструктурни планове.

Държавният глава беше свикан да наложи несъгласие върху Закона за собствеността от Инициативен комитет в Горубляне. Жителите на столичния квартал се притесняват, че частните им земи ще бъдат отчуждени на ниски цени, с цел да построи Столична община върху тях парк. Те желаят общината да направи парка върху общински земи, а не върху частните им парцели, към които купувачи демонстрират интерес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР