Ден след инцидента с танкери в Оманския залив, от Американското

...
Ден след инцидента с танкери в Оманския залив, от Американското
Коментари Харесай

Очаквано: САЩ обвиниха Иран за нападението в Оманския залив

Ден след случая с танкери в Оманския залив, от Американското централно военно командване упрекнаха Иран за случилото се. От ведомството разпространиха видеоклип, на който, по думите им, ирански сили отстраняват невзривила се мина от един от танкерите. Иран отхвърля всички сходни изказвания.

Припомняме, че през вчерашния ден два танкера в Оманския залив бяха атакувани с торпеда. Последваха детонации, след избавителна интервенция десетки души от екипите на два танкера бяха избавени. Единият танкер е на норвежка компания, другият - на сингапурска.

Разпространеното видео от американците демонстрира лодка, която доближава танкер. Един от качилите се в лодката отстранява предмет от танкера. Според американските военни предметът е невзривила се мина, a тези в лодката са иранци.

По-рано държавният секретар Майк Помпео упрекна Иран в “безочливо нападение” в Оманския залив като добави, че Съединени американски щати ще защитят себе си и своите съдружници от иранската експанзия в района. Той твърди, че Техеран нападна в отговор на оказвания дипломатически и стопански напън върху Иран за страната да седне на масата на договарянията за нуклеарната си стратегия.

От своя страна иранската задача в Организация на обединените нации отхвърли каквато и да е интервенция и дефинира обвиняванията на Вашингтон като “подстрекаващи” и “иранофобски”.

Случилото се се преглежда като ескалация на напрежението в съревнованието сред Съединените щати и Иран за въздействие в Близкия изток.

Администрацията на президента Доналд Тръмп стегна икономическите наказания против Техеран откакто отдръпна Съединени американски щати от историческото съглашение за нуклеарната стратегия на Иран. Според специалисти, представени от " Вашингтон поуст ", в отговор Иран и неговите съдружници са подхванали калибрирани офанзиви по американски ползи включително по интернационалната търговия на гориво.

Съединените щати обмислят ответни дейности като един от спряганите разновидности е боен конвой на танкерите, които минават през този район.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР