Ден преди вота всички парламентарно представени партии препотвърдиха позициите си

...
Ден преди вота всички парламентарно представени партии препотвърдиха позициите си
Коментари Харесай

Политическата математика: Правителството може да падне със 125 гласа

Ден преди вота всички парламентарно показани партии препотвърдиха позициите си във връзка с кабинета на Кирил Петков. От останалите в обединението партии са на мнение, че кабинетът би трябвало да остане поради значимите тематики като актуализацията на бюджета. Опозицията счита, че този кабинет би трябвало да си тръгне, освен поради несправянето с рецесиите в страната. От " ИТН " осъдиха пазаруването на депутати.

Какво демонстрират сметките?

Вносителите на вота на съмнение против държавното управление – ГЕРБ-СДС – наброяват 59 народни представители. От изказвания на представители на Движение за права и свободи и „ Възраждане “, стана ясно, че и двете парламентарни групи ще поддържат вота на съмнение. Движение за права и свободи разполага с 34 народни представители, а „ Възраждане “ – с 13. От „ ИТН “ разговаряха с партията на Бойко Борисов. „ Ние излязохме от обединението, нямаме никакви учредения да поддържаме този нездравословен кабинет “, отсече съпредседателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. Така 19 гласа от „ ИТН “ ще гласоподават против досегашния им съдружен сътрудник „ Продължаваме Промяната “.

Политическа математика демонстрира: 59 /ГЕРБ/ + 13 /„ Възраждане “/ + 19 /ИТН/ + Движение за права и свободи /34/ = 125

Това държавно управление има какво потребно да свърши, е позицията на " Продължаваме промяната ". Народният представител Димитър Гочев не може да предвижда дали ще се намерят задоволително гласове да ги поддържат във вота, откакто стана ясно, че им липсват 6 депутати за болшинство.

" Аз не съм търсил никакви депутати, нямам визия ", разяснява Димитър Гочев от ПГ на " Продължаваме промяната ". Нагласите са, че в редиците на Има Такъв Народ има огромно неодобрение от държанието на управлението на тази партия, само че по какъв метод ще се канализира това неодобрение, никой не може да каже ", съобщи Гочев по Българска национална телевизия.

Според Българска социалистическа партия ръководството би трябвало да остане на власт минимум поради актуализацията на бюджета и подкрепяне на хората. Въпросът за Северна Македония за тях също е явен.

" На първо място поради всичко това, което беше замислено да се направи, с изключение на актуализацията, знаете, че по доста други неща се работи, октомври месец извънредно значимо е да осъществяваме преизчислението на пенсиите и то по справедливия метод, по този начин както го желаят самите възрастни хора. Няма да вдигнем несъгласие, до момента в който не се отбрани българският интерес, мисля, че сме пределно ясни и няма какво, тука е мястото да се взема решение. Въпреки че ми се желае народните представители да проявят разсъдък, не е нужно някой да напуща повече парламентарна група или нещо друго, нужно е да гласоподава по съвест, съобщи Иван Ченчев от Българска социалистическа партия.

" Демократична България " е на мнение, че политиката на това държавно управление би трябвало да бъде продължена.

" Нашата позиция е да подкрепим държавното управление и да подкрепим икономическата порлитика, която то води, защото тематиката на вота на съмнение е точно тази, че държавното управление не се оправя с стопанската система. Тук към този момент топката е главно в депутатите от " ИТН ", тези, които към момента не са се отделили от групата, въпросът е те дали ще слушат партийната заръка или в действителност ще извършват предизборната си стратегия, която беше за премахване на ГЕРБ от властта ", съобщи Владислав Панев от групата на " Демократична България ".

Вече самостоятелният народен представител Кирил Симеонов, който финален се отдели от партията на Слави Трифонов, съобщи, че същинският проблем е неприятната връзка. Той още веднъж изясни за какво е направил своя избор и удостовери, че е имало смс-и от премиера към негови сътрудници, само че отхвърли да уточни към кого.

" Не считам да назова името му, аз желаех да се опълчва на модела ГЕРБ и по тази причина напуснах, тъй като считам, че това е битка с ГЕРБ ", съобщи Кирил Симеонов, самостоятелен народен представител.

От " ИТН " през днешния ден отхвърлиха да разясняват вота и отцепването на депутати. Припомняме каква е последната позиция на водача им Слави Трифонов. За него търговията с депутати е срамна и коалиция сред неговата групировка, ГЕРБ и Движение за права и свободи няма да има.

" И нещо персонално към Кирил и Асен - очевидно вие сте били в Канада, до момента в който аз съм бил тук, в България, и не ме познавате. Аз няма да се спра. И всички депутати да ми вземете и да ми оставите единствено Тошко Йорданов, аз отново няма да спра, тъй като на моя страна е справедливостта и няма какво да изгубвам ", съобщи Слави Трифонов.

От опозицията ГЕРБ-СДС, които желаеха вота, са непреклонни, че този кабинет би трябвало да си отиде.

" Държавата е в тежки турбуленции поради неумелото ръководство на Кирил Петков и на това, което се случва с държавното управление. Ние смятахме, че омразата е това, което сплотява това държавно управление - омразата към ГЕРБ, само че се оказва, че те се ненавиждат между тях. Оказа се, че се подслушват, разцепват се, купуват се, оказват напън един върху различен. Това се политическите действителности, за жалост. Що се оказва до вота на съмнение, до този миг има всички изгледи той да мине. От всички депутати чакаме поддръжка, в това число и от депутати от ръководещата коалиция, тъй като ние също се обръщаме към депутатите, които имат съвест и които имат държавническо мислене ", сподели Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Движение за права и свободи и през днешния ден подсетиха позицията си, че това държавно управление е най-лошото от 32 години насам. Съвсем непоколебими са, откакто тази нощ заместител ръководител на Движение за права и свободи осъмнал със заплашителни надписи на блока си.

" Никакви закани, никакъв тормоз над фамилията ми не може да промени това. Повтарям - аз не съм човек, който за разлика от премиера употребява фамилията си за политически цели, аз това не бих го направил, само че този противен знак към фамилията ми в действителност прекрачи всевъзможни граници. Не, не ме плаши, тормози ме заради една причина, че най-после български жители ще бъдат изправени против български жители ", разяснява Станислав Анастасов - заместник-председател на Движение за права и свободи.

От Движение за права и свободи Искат да подарят на " Продължаваме промяната " " Енциклопедия на политическата мисъл ". " Възраждане " и през днешния ден преповториха позицията си за избори незабавно. От " Възраждане " желаят неотложно оставка на този кабинет, изключително като видели пазаруването на депутати.

" Именно поради това започнаха и пазарлъците за пазаруване на депутати. Депутати, които е срамно да разясняваме, само че нашата група сподели сплотеност. 13 души гласувахме за оставката на ръководителя на Народното събрание. Това е едно от най-важните гласувания - ръководител на Народно събрание, избор на Министерски съвет, това са трите съществени основни гласувания, които ние показахме, че ще ги подкрепим, като настояването за оставка ", съобщи Цончо Ганев от ПГ на " Възраждане ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР