Ден преди тържественото отбелязване на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание

...
Ден преди тържественото отбелязване на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание
Коментари Харесай

В Благоевград ВМРО почисти Мемориала на Делчевия род

Ден преди тържественото отбелязване на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание деятели от локалната конструкция на Вътрешна македонска революционна организация в Благоевград се събраха в двора на черквата „ Въведение Богородично “, с цел да почистят Мемориала на Делчевия жанр, съобщава .

Паметникът е отдаден на рода на българския бунтовник Гоце Делчев. Построен е през 1986 година в двора на черквата „ Въведение Богородично “. Мемориалът е дело на арх. Богдан Томалевски, художника Христо Стефанов и скулптора Иван Нешев. Много страст и неспокойствие вплете в своя роман Цоня Кръстева от общинското управление на Вътрешна македонска революционна организация:

Аз персонално познавах арх. Богдан Томалевски. Тогава, когато трябваше да се осъществя този план, той ни обясняваше, че в действителност целият мемориал е в този овал, който би трябвало да съставлява стена на градската църква. И виждате тази прелестна мозайка, която е пред нас, с лика на Гоце Делчев. Всъщност, по права линия тя гледа през вратата към олтара. Да, по този начин е! Ако се загледаме в постамента, а той е на художника Иван Нешев, виждате ли какъв брой е красиво. А ужким стръкче. Ако го загледате, то може да бъде пламък, то може да бъде свещ, то може да бъде светлик, който не би трябвало да гасне. И в това време ние стоим и виждаме тази неповторима нечистотия към Мемориала. Хора, тук би трябвало да искри от непорочност!

Цоня Кръстева добави, че ще повдигне въпроса за чистотата на Мемориала и ще изиска от кмета Стоянов да спомага за ежеседмично разчистване на паметника.

В почистването на Мемориала на Делчевия жанр се включи и ръководителят на общинското управление на Вътрешна македонска революционна организация – Благоевград Вангел Тодоров:

За страдание това е един мемориал, за който малко хора знаят, още по-малко се грижат за него. Сега сме тук, да го почистим, да го подготвим за събитието. За Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание най-много младите би трябвало да знаят, че българите тогава още веднъж демонстрират на света своето предпочитание за независимост. Българите тогава вършат своя избор. Това е избор сред два свята на европейския либерализъм и османо-турския абсолютизъм. Българинът с това въстание още веднъж демонстрира, че в името на свободата е подготвен да жертва даже и живота си и не се стопира пред нищо. Хубаво е да създадем по този начин, че младите да помнят и да знаят тези дати. Не единствено за Илинден. Защото виждаме, че от ден на ден и повече има едно оттегляне от историята от младежи.

А народ, който не познава историята си, няма бъдеще, сподели за Радио Благоевград Вангел Тодоров.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР