Ден преди първата годишнина от смъртта на младата Махса Амини,

...
Ден преди първата годишнина от смъртта на младата Махса Амини,
Коментари Харесай

Година от смъртта на Махса Амини - ЕС разширява черния списък на санкционираните

Ден преди първата годишнина от гибелта на младата Махса Амини, Европейският съюз добави четири ирански представители към листата си с лицата, на които са наложени наказания по отношение на потушаването на митингите в Иран, съобщи Франс прес.

От началото на репресиите 27-те страни от Европейски Съюз към този момент са наложили възбрана за издаване на визи и заледяване на активи на 170 ирански жители, сдружения и организации. Един от четиримата е пълководец на Революционната армия, двама са районни полицейски началници и един е шеф на затвор.

Четири пандиза, новинарска организация, обвързвана с Революционната армия, и Висшият съвет за киберпространството - органът, отговарящ за наблюдението на интернет, също бяха включени в черния лист.  

Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, умира на 16 септември 2022 година, откакто е задържана от нравствената полиция за неспазване на строгите ислямски правила за облекло. Смъртта ѝ докара до месеци на митинги, потушени с кръвопролития и арести, само че придвижването " Жена, живот, независимост " продължи под разнообразни форми и наподобява е едно от най-големите провокации за иранските управляващи след революцията от 1979 година

В взаимна декларация 27-те страни от Европейски Съюз " потвърдиха още веднъж твърдата си поддръжка за главните права и желания на иранските дами и мъже ". " Продължаваме да изследваме всички благоприятни условия, с които разполагаме, по отношение на всички въпроси, които ни безпокоят ", прибавиха те.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР