Ден преди отбелязването на годишнината от войната в Украйна заобстановката

...
Ден преди отбелязването на годишнината от войната в Украйна заобстановката
Коментари Харесай

Как се събужда Киев: Разказ от Украйна

Ден преди отбелязването на годишнината от войната в Украйна заобстановката в столицата Киев описват специфичните пратеници на Анастасия Димитрова и Александър Шопов.

Със засилени ограничения за сигурност Украйна се приготвя да посрещне годишнината от началото на пълномащабната съветска инвазия. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна оповестява, че през миналото денонощие са били отблъснати 90 съветски офанзиви.

Нощта в Киев е минала умерено без спирания на електричеството, топлофикацията и водоснабдяването.

А „ Пунктовете на твърдост “ в украинската столица, основани да приютяват останалите без светлина, топлота и вода по време на войната, не престават да действат. Един от тях се обитава в казахстанска юрта в центъра на Киев.

Необичайната панорама в един от най-известните паркове на украинската столица („ Шевченко “) се оказва средище за непозната у нас просвета – казахстанската.

Тук хората могат да се стоплят, да пият чай или кафе, да заредят телефона си. Имаме интернет - можете да се свържете с околните си, в случай че връзките са прекратени. Всеки искащ може да пристигна.
Рустем, доброволец

На хиляди места в Украйна можеш да намериш заслон, когато останеш на мрачно. Но единствено тук можеш да пиеш на огромни глътки нова и необятна просвета.

Тук можете да видите движимости от живота на всеки казахстанец. Тук имаме обичайно легло, което има във всеки дом в моята татковина. Това е специфичен матрак, който се употребява и за спане, само че и за софра на пода на юртата.
Лиза, доброволец

Александър е единствено един от стотиците хора, които са влезнали в юртата през днешния ден. Под звуците на обичайната казахстанска музика той ни описа, че не за първи път идва тук.

„ В последните пет дни нямаше спирания на тока. А преди този момент всякога - по два или три пъти. Много беше мъчно - целият град е мрачен. Психологически ни се отрази доста мощно “, споделя Александър – гражданин на Киев.

„ Някои хора се разчустват и даже плачат. Казват си - ето, казахте ни " поддържат, има дружба сред народите ". Това ги въодушевява - че има дружба, има поддръжка от другите нации “, споделя Лиза.

На изпращане Лиза и Рустем ни поканиха да дойдем отново след седмица, когато казахи и украинци ще седнат един до различен, с цел да пеят песни и да споделят наслади и паники.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР