Ден преди началото на руското нахлуване в Украйна бизнесменът Денис

...
Ден преди началото на руското нахлуване в Украйна бизнесменът Денис
Коментари Харесай

Застрелян като предател и погребан като герой. Денис Киреев, бизнесменът, който спаси Киев - Свят

Ден преди началото на съветското навлизане в Украйна предприемачът Денис Киреев разкрива на украинските управляващи и персонално на шефа на военното разузнаване ген. Кирило Буданов съветски проект за завладяване на Киев. Киреев е бил персонален сътрудник на Буданов. Няколко дни по-късно информаторът е убит от чиновници на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), контраразузнаването, споделя „ Уолстрийт джърнъл “ в публикация, която разказва историята на човек, обвинен в изменничество към Русия, а по-късно приет за воин на Украйна. „ Руски разузнавач или украински воин? Странната гибел на Денис Киреев “ е озаглавил очерка си създателят Брет Форест.

За написването на историята „ Уолстрийт джърнъл “ проучил документи на разузнаването и интервюирал американски и украински чиновници, сегашни и някогашни чиновници на СБУ, както и фамилията, приятелите, бизнес сътрудниците и защитата на Киреев.
45-годишният предприемач Киреев беше погубен като изменник, работещ за Русия, признават от СБУ. Мъжът е премахнат на улицата в Киев, като екзекуторите оставят тялото му на тротоара в центъра на Киев с дупка от патрон в задната част на черепа. Със задна дата останали в анонимност чиновници на СБУ удостоверяват, че техни сътрудници са ликвидирали считания тогава за изменник Киреев.

През идващите няколко дни Денис Киреев е заровен като укарински воин. Президентът Володимир Зеленски го награждава посмъртно с орден за „ изключителни заслуги в отбрана на суверенитета и сигурността на страната “.

„ Ако не беше Киреев, Киев евентуално щеше да бъде високомерен “, признава пред „ Уолстрийт джърнъл “ Кирило Буданов, началник на украинското военно разузнаване ГУР. Още напролет на 2021 година военачалник Буданов помолил Киреев да употребява контактите си и да се внедри в съветското военно разузнаване. „ Той имаше нужния кръг от познанства, през него се организираха финансови интервенции. Затова общуваше с всички, в това число с доста авторитетни хора. Като доказателство, че предприемачът и финансист е бил негов персонален сътрудник, Буданов демонстрира на „ Уолстрийт джърнъл “ тяхна обща фотография.

Охранителна група на ГУР откарвала Киреев до Харков, а оттова той с кола заминавал за Русия и се прибирал след няколко дни. Там, нормално, до момента в който „ пуши цигара “, получавал информация за всичко. „ Светът на специфичните служби и светът на финансите са свързани, както и незаконният свят, най-малко в нашите страни “, споделя Буданов.

За това, че Москва се готви да нападне Украйна Киреев схваща още през есента на 2021 година, когато военните и разследващи служби на Съединени американски щати стартират да предизвестяват за съветската опасност. Денис Киреев е първият, „ оповестил “ паника в Украйна, споделя Буданов.

На 18 февруари Киреев трябвало да лети с жена си и сина си във Френските Алпи, само че когато се прибрал вечерта преди полета, споделил: „ Няма да пътувам “. Когато жена му се пробвала да го убеди да тръгне, споделил, че в случай че излезе в отпуска, няма да може да се огледа в очите.

На 23 февруари 2022 година, следобяд, Киреев споделя персонално на ръководителя на военното разузнаване Буданов, че рано сутринта президентът Владимир Путин е дал заповед за навлизане в Украйна. Киреев е знаел и главната точка на офанзивата. Обяснил, че Кремъл възнамерява да завладее с десант летището в Гостомел, а по-късно да трансферира армия и техника за взлом на украинската столица. Това подсещане е дало на Украйна няколко скъпоценни часа, в които да трансферира войски за противопоставяне на съветското нахлуване.

В 8 сутринта на 24 февруари съветски щурмови хеликоптери смъкват бойци на летището Антонов в Киевска област. Това е трябвало да бъде изненада за Киев, само че украинската войска е била в подготвеност. Кремъл възнамерява да употребява летището за прекачване на армията и съоръжение за щурма на украинската столица. След яростно стълкновение, летището е развалено и неизползваемо за силите за навлизане.

Малко след нахлуването на Русия в Украйна Кирило Буданов кани финансиста Киреев да се причисли към първата договаряща делегация на среща в Беларус, с цел да може да се завоюва пауза във военните дейности и да се даде опция на Украйна за активизиране на защитата. Въпреки риска,да се появи в такава обществена роля, Денис Киреев приема. След появяването му в Минск, обаче, връзката на предприемача с украинските специфични служби станала явна. Но, както признава Буданов, сериозната обстановка е налагала присъединяване на Киреев и поемането на риск.

Русия и Украйна се договарят за втори рунд на договаряния, който да се организира на 3 март. Буданов още веднъж моли Киреев да се включи. По думите на генерала в нощта преди договарянията, на 2 против 3 март, на Киреев му се обадили от кабинета на началника на контраразузнаването в СБУ Александър Поклад и са поискали среща.

Киреев тръгнал към Киевската гара с персоналната си защита и сътрудници от военното разузнаване, прикрепени към него за пътуването в Беларус и обяснил на бодигардовете си, че може да бъде задържан по пътя към гарата. При Софийския събор групата е била спряна от сътрудници на СБУ с няколко микробуса, която поискала всички да предадат оръжието си, а самият Киреев е бил вкаран в един от микробусите. След към час и половина на място, където е открит трупът на предприемача са извикани чиновници на военната полиция.

От Държавното бюро за следствие на Украйна, което се занимава с следствие на сходни убийства, са отказали коментар за „ Уолстрийт джърнъл “. През юли м. година Зеленски уволни ръководителя на СБУ и уволни или арестува десетки военни, включително и генерали, по съмнение в съдействие с руснаците. Образувани са над 650 каузи за държавна измяна.

Денис Киреев е заровен сред парцелите с украински герои на гробището Байково в Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа документи за награждаването на финансиста посмъртно с орден за „ изключителни заслуги в отбраната на държавния суверенитет и държавната сигурност “.

Украинските медии оповестиха за гибелта на Денис Киреев. Вече по-късно украинското разузнаване разкри, че Криеев е бил чиновник на службата и е умрял при осъществяване на специфична задача. ГУР на МО, което се оглавява от Кирило Буданов, заяви вечерта на 5 март, за гибелта на трима свои сътрудници по време на осъществяване на „ специфични задания “. „ Те починаха, защитавайки Украйна, а тяхната постъпка ни доближава към успеха “, разгласи тогава ГУР, потвърждавайки, че един от убитите е Киреев

По-рано „ Украинская истина “, базирайки се на свои източници, написа, че Киреев е бил погубен, при задържането му от Службата за сигурност на Украйна: той е бил обвинен в държавна измяна. Изданието цитираше депутата от Върховната Рада Александър Дубински. Смята се, че чиновниците на СБУ, които са простреляли Киреев са били сътрудници на ФСБ в редиците на СБУ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР