Ден преди извънредната Среща на външните министри на НАТО, на

...
Ден преди извънредната Среща на външните министри на НАТО, на
Коментари Харесай

Радев приветства подхода на кабинета да активизира диалога със Скопие

Ден преди изключителната Среща на външните министри на НАТО, на която 30-те ще разискват рецесията с Украйна, президентът Румен Радев съобщи, че Алиансът нито е желал, нито България е поемала ангажимент за спомагателни сили на НАТО на наша територия. Военният министър Стефан Янев изясни, че когато такова решение бъде взето, то ще бъде оповестено пред българската общност.



За връзките ни с Република Северна Македония президентът разяснява, че приветства метода на кабинета да засилва разговора със Скопие. Промяна в българската позиция, съгласно него, е допустима, единствено в случай че Скопие извърши поетите задължения.

" Аз поздравявам желанията на българското държавно управление да бъде активизиран разговорът по всички значими тематики от съвместен интерес, само че редом с това чакам да бъдат решени и всички отворени проблеми. Конституционните гаранции на правата на македонските българи, отводът от езика на омразата, както нееднократно съм заявявал, преустановяване на процесите на дебългаризация, на подправяне и заличаване на нашето хилядолетно културно и историческо завещание единствено ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, с цел да може най-накрая ние да отворим вратата за договаряния за участие ", сподели Радев.

" Остава позицията България да има гаранции. Правата на българите в Северна Македония би трябвало да бъдат предпазени – в един европейски подтекст. Македонското общество - техният парламент, би трябвало да бъдат изцяло подготвени за това, което съставлява Европейският съюз и главните базови полезности, а точно – отбраната от дискриминация ", сподели Димитър Гърдев от " ИТН ".

" Сега някой да ми изяснява, че историята нямала значение, че това, че те не престават да ни плюят няма значение, че възпитават обществото в антибългарски дух и това нямало значение. Много значимо било да има аероплан сред София и Скопие. Извинявайте, но това е смях ", счита Красимир Каракачанов, водач на Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР