Ден преди градското дерби с Ботев (Пловдив) спортният директор на

...
Ден преди градското дерби с Ботев (Пловдив) спортният директор на
Коментари Харесай

Гонзо: Оцеляването на Левски ще бъде много трудно, ако не помогне държавата

Ден преди градското дерби с Ботев (Пловдив) спортният шеф на Локомотив (Пловдив) Георги Иванов - Гонзо разяснява пред " Тема Спорт " обстановката при " железничарите ", идния мач с " жълто-черните ", както и тематики, свързани с Левски и БФС.

- По-лесно ли се дават изявленията от позицията на тим, който побеждава, който е добре спретнат? Защото в предходни години, не си отказвал изявленията, само че ти е било доста по-трудно да приказваш...
- Винаги е по-лесно, когато побеждаваш. Не единствено за интервютата, само че и работата върви по-лесно. На противоположния полюс е, когато нямаш резултати и губиш. Нормално е да има рецензии и всеки един от нас е сензитивен, когато има такива. Тогава става и по-трудна връзката сред футболните хора, както Крушарски ги назовава, и медиите. Със сигурност е по-лесно, когато печелиш.

- Можеш ли сега да кажеш, че камъкът Георги Иванов си тежи на мястото? Чувстваш ли се в спокойни води?
- Аз съм израснал в Локомотив, тъй че за мен не е непозната конюнктура. Много хора, които са почитатели и са от клуба, ги познавам отпреди. За тази една година създадохме доверие сред футболисти, треньор и президент. Нормално е да се усещам добре в този клуб. Дали си треньор или шеф, когато имаш резултати, по-лесно се канализират нещата.

- Каква тактика сте си начертали и какво задачите през новия сезон?
- Начертали сме проект Запазихме тима, което за нас беше доста значимо. Освободихме хората, които не съумяха да се приспособяват, само че желаеме да притеглим още двама класни играчи. Говоря за нас, като класа, да вдигнат нашето равнище. Много е значим проектът, който сме начертали. Той включва и школата, само че преди да приключим базата, не може да кажем, че това което сме възнамерявали, ще успеем да го свършим. Но за първия тим чакаме да бъдем фактор в шампионата. Не споделям " ще станем първенци " или " ще вземем купата ", само че ще бъдем от тимовете, които ще държат високо равнище през цялата година.

- А за след две години мислили ли сте, когато ще имате вероятно и нов стадион?
- При всички положения, когато си построим стадиона и базата, условията към Локомотив ще бъдат доста по-големи. Но занапред да вършим проекти за след две години, ще е малко смешно, тъй като всичко може да се случи в този интервал. Ако всичко е обикновено, то ще обърнем съществено внимание на школата, където Локомотив изостава съществено, поради базата и това затруднява работата на треньорите и селекцията на деца. За да привлечеш положителни деца и те да имат предпочитание да дойдат, би трябвало да им предоставиш условия, а ние сега нямаме такива. За идващите две години е доста значимо да изградим добра академия, с цел да изкарваме лични фрагменти.

- Задава ли се нов Гонзо?
- Да се надяваме. За момента обаче не го намираме в нашата школа. Да се надяваме, че след две години ще успеем.

- Ще имате ли сили да съчетаете присъединяване в Лига Европа и състезание, тъй че почитателите да са удовлетворени от представянето ви?
- Ще се опитаме. Предвид резултатите и мачовете, които изиграхме на финала за Купата и за Суперкупата, считам че нашият тим има капацитет да мине най-малко няколко кръга. Но доста значим е и жребият, тъй като още в първия кръг има съществени противници. Тази година Лига Европа ще е доста тежък шампионат, играе се един мач, зависи дали си хазаин или посетител. Знаеш, че в спорта, в случай че приказваш в бъдеше време, ще ти се смее Господ.

- Има ли заряд в града преди дербито с Ботев?
- Усеща се. футболистите и на двата тима ще се опитат да създадат по този начин, че да зарадват почитателите, откакто ги позволиха и до трибуните. Атмосферата ще допуска дерби. Ако ги нямаше тях, това щеше да бъде като електронна игра. Дербито го вършат почитателите.

 Интервю с Георги Иванов - Гонзо @@@

- Има ли го страха на изгубилия - който падне, футболистите да не смеят да се покажат по кафенетата в идващите няколко дни?
- В Пловдив даже е по-голяма драмата, тъй като градът е по-малък от София. Като заряд не се разграничава от безконечното дерби. Самата логика на психиката на футболистите и в двата тима ще е като при Левски - ЦСКА.

- От управлението поддържате ли професионални връзки с сътрудниците от Ботев? Закачате ли се на тематика игрища примерно?
- Държавата извънредно доста оказа помощ и на двата клуба. Смятам, че ние като управление имаме положителни връзки с Ботев. Президентите в предишното дерби, което приключи наедно, гледаха мача дружно. Аз се слушам с Асен Караславов понякога, тъй че чисто професионално двата клуба имат почитание един към различен, което е значимо. Истинската борба е на терена и тя би трябвало да остане там, а не по трибуните.

- С твоя началник Крушарски елементарно ли се работи?
- Лесно се работи, той е на настроения. Някой път, когато е в негова драма, е ядосан на всички. Когато е в положително въодушевление, всичко се оправя. Крушарски е притежател, който следи процесите, интересува се. Ние с Акрапович сме хората, които се занимаваме с оперативната работа. Той е треньор и гони резултатите, разясняваме, в никакъв случай не му се меся и по този начин е било постоянно. За селекцията отново е по този начин, треньорът има водещата дума, тъй като футболистът би трябвало да се хареса от него. Той е индивидът, който построява жанр на тима, футболистите, които му даваме, той ги избира, на база качествата, които ще паснат на стила, който желае.

- Как отговаряте на рецензиите, че има повече чужденци в отбора?
- Точно по тази причина споделям, че би трябвало да обърнем внимание на школата, с цел да създадем лични фрагменти и да стартираме да градим едно ядро. На този стадий обаче не сме подготвени за това нещо и да постановяваме юноши, самоцелно, които, в случай че тимът не ти е добър не могат да се развият. Жалкото за българския футбол е, че изкарваме все по-малко играчи и се постанова да вземаме извън. Всички сме отговорни за това. Треньори, шефове, които не можем да развием школите. Не считам, че преди 15 години е имало по-талантливи деца, в сравнение с в този момент. Явно ние някъде бъркаме при юношите.

- Какво очакваш да стане в БФС?
- Нека да забележим кои са претендентите за президент. Всички ние би трябвало да изберем не просто индивида, който ще бъде президент, а проекта и програмата за развиване. Всички би трябвало да се обединим към нея, а не да робуваме на имена, значима е каква ще е тактиката му за развиване.

- Виждаме, че нещата нито в школите, нито към националния тим са положителни. Резултатите го демонстрират. Какво смяташ, че ще се случи и в Левски?
- Левски изпадна в доста неприятна обстановка. Предният притежател вземаше скъпи футболисти на база опциите си, до момента в който сегашните притежатели ще имат доста огромни проблеми. Надявам се, че ще се спасят, само че поради заплатите, които имат да изплатят от Нова година до юли месец, оцеляването на Левски ще бъде доста мъчно, в случай че не помогне страната.

- Бил си в състояние, в което да влизаш всеки ден в съблекалнята и да се червиш, че няма пари...
- Това са диалози, всекидневни с футболистите. Много от тях не могат да бъдат на това равнище, което всички чакаме. Защото, с цел да се развиваш и да мечтаеш, би трябвало да имаш съществени неща - къде да спиш, да се храниш, да си гледаш фамилията. И когато не се заплащат заплати и футболистите стартират да се занимават с други неща, няма по какъв начин да очакваш от тях пределна централизация и да демонстрират същинските си качества.

Желю Станков, " Тема Спорт " Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР