Ден преди Деня на Съединението и празник на Пловдив –

...
Ден преди Деня на Съединението и празник на Пловдив –
Коментари Харесай

Пловдив посреща празника на града с нов площад

Ден преди Деня на Съединението и празник на Пловдив – 6 септември, загражденията на площад „ Централен “ бяха отстранени и той беше отворен за прекосяване. Центърът на града бе напълно реконструиран и към този момент посреща поданици и посетители на града с нова визия.

Старите мраморни плочи в региона на пощата и над подлеза на улица „ Гладстон “ бяха отстранени, като на тяхно място има нова настилка от гранит и земелрок. Така на процедура приключва ремонта на цялата Главна улица на Пловдив, откакто преди години бяха отстранени и старите плочи по цялата й дължина в северна посока.

В хода на реконструкцията бяха разкрити и археологическите находки на Античния конгрес, които са оградени със стъклени парапети. Около тях има сложени пейки, а акцентът несъмнено са големите достоверни колони, които се извисяват на 6 метра височина. Освен тях има и десетки антични предмети.

Зоната към форума е озеленена, като по този начин се явява естествено продължение на Цар-Симеоновата градина.

До Военния клуб пък към този момент работят новите фонтани. Подновени са огражденията към дърветата, сложени са кошчета за боклуци и чешма. Има нови стълбове за улично осветяване. 

Паркингът пред хотел „ Тримонциум ” също беше ремонтиран, като към този момент е с нов асфалт. Местата за коли бяха леко понижени, защото се разшири пешеходното пространство към подлеза.

Предвижда се пространството от северната страна на пощата и разкопките да се употребява за мероприятия. Така в бъдеще то ще приема конгреси като „ Пловдив чете ” и „ Панаирът на занаятите ”. За да бъде изцяло приключен ремонтът, от община Пловдив заплатиха крупна сума, с цел да се снабдят с частен парцел от 300 квадратни метра.

Въпреки че площадът е към този момент отворен за пешеходци, има още има дребни довършителни работи, които да се извършат. Те обаче няма да пречат на естественото прекосяване. Очаква се формалното разкриване на актуализирания площад „ Централен “ да бъде най-късно до края на септември.

Цялостната реорганизация на централния площад коства 7 милиона лв., а дружно с подлеза и прилежащите площи - 15 милиона. Финансирането е взаимно и е обезпечено от общинския и държавния бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР