Ден преди да изтече срокът за подаване на годишните данъчни

...
Ден преди да изтече срокът за подаване на годишните данъчни
Коментари Харесай

Адвокати с неудобни въпроси за електронно правосъдие и доходи, министерството ги препраща

Ден преди да изтече срокът за подаване на годишните данъчни заявления и възнаграждение на налога по Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ), от Министерството на правораздаването препращат по подготвеност писмото на Електронната национална адвокатска платформа за съдействие “ /@НАПС/ за ограниченията по време на пандемията от Covid-19.
., оповестяват юристите.
В него те обръщат внимание на насилственото прекъсване на работата на съдилищата, ограничението на нотариалните производства и ограничението на работата по изпълнителните каузи.
Една от препоръчаните ограничения е да се удължи срокът, който изтича през днешния ден.
Време е юристите да сложим неуместните въпроси за електронното правораздаване, което чакаме от 2006 година, пишат те в писмото .
?
.
Адвокатите в Р. България са към 14 000 и също имат фамилии и родители, за които се грижат, заеми, които заплащат и отговорности, които не могат да отсрочат, само че не могат да обслужват без да работят.
Съдиите имат електронен достъп до делата и могат да работят отдалечено, техните заплати са обезпечени. Това е отказано на юристите, макар милионите, изразходвани за електронно правораздаване.
Всяко от които, показват те в писмото, подписано от юрист Искра Кишкова (председател на УС на @НАПС)
Единствената реакция на правосъдното министерство е препращане на писмото за мнение към финансовото министерство и ведомството за труда и обществената политика и то едвам ден преди приключването на периода за подаване на данъчни заявления.
Ето какво още показват юристите в писмото си:
След 13.03.2020 година, датата на оповестяване на изключителното състояние в страната, юристите са без работа не тъй като нямат работа, а тъй като изкуствено са препятствани да работят, пишат те.
На 20.03.2020 година Народното събрание одобри Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народно събрание от 13 март /ЗМДВИП/, с който от всички ограничения за подкрепяне на физическите и юридическите лица бяха изключени юристите , в това число в мярката, отнасяща се до удължение на периода за подаване на ГДД и възнаграждение на налога по ЗДДФЛ.
, в което страната влага от 2006 година насам. С тези ограничения всички действия, свързани с правоприлагане бяха спрени, а юристите, като бранители на гражданските права и законните ползи на всички жители, бяха изцяло лишени от опцията да правят активността си.
Постановление No 55/30.03.2020 година за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците при изключителното състояние, също изключи от ограниченията самоосигуряващите се лица, в частност юристите. Необявени и неразбираеми останаха претекстовете и критериите, довели до изключването на юристите, които са работодатели, от правото на обезщетения по въпросното разпореждане.
като вземат ограничения за попълване на електронните досиета и разрешаване на достъпа на юрист.
Адвокатите показват още какви ограничения Висш съдебен съвет отхвърля да прегледа.
Мерките са:
•за привършване на настоящи производства, по които няма нужда от явяване на страни и осъществяване на открити съвещания или по които се чакат дефинитивни актове;
•с които да обезпечи вписването на искови молби в Агенцията по вписванията, когато законът изисква това;•с които да разреши образуването на нови каузи, въпреки насрочването на откритите производства да стане в по-късен момент;
•за определяне на единни правила за всички съдилища във връзка с изпращането на документи по е-поща и връщането на входящ номер на подателя;
•за навреме обявяване на готовите правосъдни актове в ЦУБИПСА и електроните досиета в ЕПЕП.
Напротив а бсолютно безрезервно и съгласно нас, в нарушаване на закона, органът на кадровиците даде пълномощия на ръководителите на съдилища /общо 184 в страната/ да вземат решение сами и по своя преценка всички въпроси, в това число с кои каузи да бъде уголемен обсегът на продължаващите каузи, с кое то е
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР