Ден преди да излезе решението на ЦИК, пресцентърът на ДПС

...
Ден преди да излезе решението на ЦИК, пресцентърът на ДПС
Коментари Харесай

ЦИК санкционира вестник на Пеевски заради мръсна кампания

Ден преди да излезе решението на ЦИК, пресцентърът на Движение за права и свободи популяризира фотография от предизборна среща на Делян Пеевски и ръководителят на придвижването Мустафа Карадайъ, който държи в ръцете си противоречивата книга

© Пресцентър на Движение за права и свободи Централната изборна комисия (ЦИК) ще глоби вестника на народния представител от Движение за права и свободи и претендент за евродепутат Делян Пеевски " Телеграф " за разпространяването на материали, които накърняват положителното име на претендентите. Решението беше взето в събота, броени часове преди началото на изборния ден.

Повод за реакцията на ЦИК беше сигнал от " Демократична България " поради книга-притурка, която се разпространяваше гратис с в. " Телеграф " в броя от 24 май. Тя е провокация към записките на някогашния министър председател и водач на ДСБ Иван Костов " Свидетелства на прехода 1989-1999 година ", които излязоха в края на месец март. Контра-книгата на " Телеграф " е озаглавена " Оригиналът Иван Костов Истината за прехода 1989-2019 " с подзаглавие " Лъжата " и в нея, съгласно ЦИК, има и обидни квалификации към лидера на листата за евродепутати на обединението " Демократична България " Радан Кънев и съпредседателя на обединяването Христо Иванов.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В сигнала на " Демократична България " се показва, че издателят на книгата " Телеграф медиа " ЕООД и обвързваният с него и упражняващ надзор върху собствеността претендент за евродепутат Делян Пеевски са нарушили разпоредбите за водене на предизборната акция. От " Демократична България " упорстваха още ЦИК да откри нарушавания на Изборния кодекс, свързани със възбраната за издание на анонимни материали в предизборната акция, както и да се забрани разпространяването на книгата.

ЦИК: Притурката накърнява положителните нрави

В решението си ЦИК показва, че книгата не съставлява пропаганден материал, тъй като не съдържа съответни апели за поддръжка или непокрепа на даден претендент, партия или коалиция, само че приема, че в притурката на в. " Телеграф " се съдържат материали, които накърняват положителните нрави във връзка с " Демократична България " и положителното име на лидера на листата на обединяването за евроизборите Радан Кънев, както и на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов.

" В понятието " положителните нрави " попадат тези правила и правила, които бранят правила и полезности, чието ценене е в полза на публичните връзки като цяло. В притурката със заглавие " ОРИГИНАЛЪТ Иван Костов ИСТИНАТА за прехода 1989 – 2019 " и подзаглавие " ЛЪЖАТА " се нарушават правата на обединението, защото по този метод се вършат отрицателни внушения по отношение на обединението, което е неприемливо в изискванията на предизборна акция ", се споделя в решението на ЦИК. " Видно от наличието на притурката (книгата) е, че в обособени нейни елементи се разясняват лица – претендент за член на Европейския парламент и представляващия обединението Христо Иванов. С мненията се цели да се създадат внушения в тяхна щета по метод, който е неприемлив в изискванията на предизборна акция ", споделят от изборната комисия.

От решението на ЦИК не излиза наяве каква ще е глобата за в. " Телеграф ". Това ще дефинира ръководителят на комисията, който би трябвало да сформира акт за откритото нарушаване на шефа на " Телеграф медиа " ЕООД.

Острите реакции против " фалшификата " на Пеевски

Сигналът на " Демократична България " беше подаден в ЦИК в деня, в който притурката излезе с в. " Телеграф " - 24 май.

Същият ден остро реагира и Захари Карабашлиев, основен редактор на издателството, което издаде книгата на Иван Костов, " Сиела ". " Съжалявам, че в навечерието на 24-ти май, само че... Разбирам, че на следващия ден заран във вестник благосъстоятелност на Делян Пеевски излиза безвъзмездна книга-сурогат, която копира корицата на законно издадена книга с авторско наличие (Иван Костов), с авторска корица на художника Дамян Дамянов, с почтено обезщетен труд на редактори, коректори, печатници и така нататък.. На корицата на този кафяв артикул виждаме по какъв начин книгата на " Сиела " е зачеркната с червен Х. Това е най-безочливия акт на издателски вандализъм, който съм виждал. Погазване на всевъзможен тип авторство, професионална нравственос и изобщо човешка честност. Та, с такива хора, се постанова да споделяме най-светлия български празник 24-ти май. ", написа той в профила си във фейсбук.

Движение за права и свободи продължи с провокациите

На фона на острите реакции против очевидната провокация на изданието на Пеевски, от пресцентъра на Движение за права и свободи дадоха отговор с нова. На страницата си в обществената мрежа те разпространиха фотография на формалния водач на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и претендента за евродепутат Пеевски от предизборна среща в община Белица, на която Карадайъ държи в ръката си въпросната прибавка. Това беше втората поява в предизборната акция на поставения на второ място в листата на Движение за права и свободи Пеевски. Ден преди този момент младежката организация популяризира негови фотоси от предизборни мероприятия в три велинградски села. " Мнозина желаеха да се допрян и снимат с един от най-влиятелните хора в страната, одобрен политик, човек същински обичан и почитан от своите гласоподаватели ", написа тогава уебсайт с локални вести.

Откакто е народен представител, Пеевски има единствено един работен ден в Народното събрание - при неговото конституиране, когато постави клетва като депутат. Той не се появи и при формалното оповестяване на листата с претендентите на придвижването за евродепутати. Снимките в края на предизборната акция са от двата района, където Пеевски водеше листата на Движение за права и свободи за парламентарните избори - Пазарджишки и Благоевградски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР