Ден на отворените врати ще се проведе днес, 18 август,

...
Ден на отворените врати ще се проведе днес, 18 август,
Коментари Харесай

Ден на отворените врати на фар на Шабла

Ден на отворените порти ще се организира през днешния ден, 18 август, най-старото навигационно оборудване по българското черноморско крайбрежие - фар Шабла.

Денят съответствува с.

Организатори са командването на Военноморските сили и общинската администрация на град Шабла.

Фарът ще бъде отворен за визити от жители от 10 до 16 часа.

Посетителите би трябвало да носят персонални документи. Деца под 14 години без компаньон няма да се позволяват.

Фарът на нос Шабла е най-старото навигационно оборудване по българското черноморско крайбрежие – на повече от 150 години, и е с най-високата кула, която се издига 32 метра над околния терен, хвалят се локалните хора.

В далечното минало моряците знаели, че щом видят светлините на фара, значи са преполовили дистанцията сред устието на Дунава и Босфора, напомнят от общината. Според справките, днешният Шабленски фар е открит публично през юли 1856 година. А историците допускат, че навигационното оборудване на този бряг е функционирало още през Римската ера. Знае се още, че светлината от върха на оцветената в бяло и алено кула се вижда от 17 благи.

Шабленският фар е неповторим освен с дългогодишната си история. Той е умалено копие на фамозния Александрийски фар, който е и едно от Седемте чудеса на света. Това е и единственото такова оборудване, боядисано в два цвята - алено и бяло.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР