Ден на национален траур е обявен във Франция в памет

...
Ден на национален траур е обявен във Франция в памет
Коментари Харесай

Ден на национален траур във Франция в памет на Жак Ширак

Ден на народен печал е разгласен във Франция в памет на някогашния президент Жак Ширак. Днес в Париж е формалното заравяне. Траурната гала ще се състои в църквата „ Сен Сюлпис “, поела функционалностите на изгорялата катедрала „ Нотр Дам “.
Сред присъстващите се чакат настоящият държавен глава Еманюел Макрон, както и някогашни президенти на страната, а също и десетки държавници от разнообразни страни. Сред тях ще са съветският президент Владимир Путин, италианският - Серджо Матарела, немският Франк-Валтер Щайнмайер, както и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а също и министър председателите на Унгария и Белгия Виктор Орбан и Шарл Мишел.
От държавните ръководители от времето на Ширак, ще участват някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер и някогашният испански министър председател Хосе Луис Родригес Сапатеро.
Управлявал Франция 12 години - от 1995 до 2007 година, преди този момент кмет на Париж в продължение на три мандата, а също по този начин министър председател на страната от 1974 до 1976 и от 1986 до 1988 година, Жак Ширак умря на 26 септември.
Хиляди французи отдадоха последна респект на знаковия политик през вчерашния ден, на Всенародно поклонение пред катедралата " Сен Луи " в парижкия комплекс " Дом на инвалидите ".
Жак Ширак ще бъде заровен в фамилната гробница на гробището Монпарнас. И по този начин ще стане първият президент на Петата република, заровен в столицата на страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР