Ден на народната носия, в който се включиха ученици, родители

...
Ден на народната носия, в който се включиха ученици, родители
Коментари Харесай

Ден на народната носия събра ученици и родители в Русе


Ден на националната носия, в който се включиха възпитаници, родители и запалянковци от цяла Русенска област, се организира през днешния ден в Русе. Той е отдаден на идния празник Сирни Заговезни и се провежда по самодейност на Дойче шуле, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Началото бе сложено с кукерско дефиле, като танцът на маскираните деца и родители бе съпроводен от звуците на чанове, с цел да се изгони злото по остарял български бит. В „ Канев център “ на Русенския университет се състоя ревю, в което бяха показани към 40 достоверни национални носии от разнообразни краища на страната. В ролята на манекени влязоха възпитаници от цялата област.

Акцент бяха част от носиите, които са част от сбирката на Велико Тодоров от Бяла. Той описа, че събира националните дрехи близо 20 години и има над 100 ризи, 100 престилки и към 60 цялостни носии. „ С годините групирам от тая баба, от оная баба, кой каквото има. От един намираш елек, от други пищимал. Най-голяма част от сбирката ми е от Беленския регион, като всички са истински и достоверни. Една беленска носия е с хубава дълга тъкана риза, бяла, с доста везмо по пазвите. Шевицата е черна, по полите, ръкавите, към яката, а ризата е набрана. За Беленския регион е особено, че начело се вижда везмото на ризата, а откъм гърба е по-рехаво и е прикрито зад пищимана “, изясни Велико Тодоров.

По време на празника се организира и конкурс за кукерски маски, в които участваха дружно родители и деца. Актьори от детски спектакъл

„ Камила “ и групи за достоверен фолклор от Семерджиево, Николово, Чилнов, Ценово и Бяла пресъздадоха традиции, присъщи за Сирни Заговезни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР