Ден година храни“ е принципът, с който се прехранват много

...
Ден година храни“ е принципът, с който се прехранват много
Коментари Харесай

Между 50 и 160 лева за „златна будка“ на морето

" Ден година храни “ е правилото, с който се прехранват доста фамилии през летния сезон. Десетки са краткотрайните обекти в морските градове, които оферират храни, питиета и сувенири.

Това лято в Бургас е оригиналност продажбата на плодове и зеленчуци от микробуси, която към този момент е позволена от общината в морския град. Гласувани са и схемите за разполагане на обекти по член 56 от Закон за устройство на територията. В квартал „ ЦАУ Изгрев “ ще има два мобилни „ плод и зарзават “. В „ Зорница “ също са два. Във „ Велека “ цифрата е същата, само че съгласно документите никой не е показал интерес и две места остават свободни. Логично максимален интерес има към „ Приморски парк – Бургас “, мястото, където се разхождат летовниците, там разрешителните са близо 100. Количките за сладолед са 22. Атракционите като батути, каравани с въздушни пушки и така нататък са 25, а пекарните за ядки - цели 23. Количките за фрешове са пет, както и тези за закуски. Будките за цигари са три, а сергиите с очила са единствено две. Обектите, на които могат да се вземат вода и безалкохолни питиета, са 12.

Най-апетитни в Бургас се оказват към 24 обекта, които се дават чартърен и са ситуирани на едни от най-комуникативните места в града.

Те са ситуирани наоколо до учебни заведения, автобусни спирки, на площад „ Св. Кирил и Методии “, в подлези до лечебни заведения, както и на основни кръстовища. Сред тях има такива, които се дават чартърен против 50 лв. на месец, които се внасят по сметката на общината. Има обаче павилиони, които локалната администрация е оценила на близо 160 лева на месец. Такъв да вземем за пример е обект, намиращ в подлеза на РУМ „ Младост “. Той е огромен малко повече от 14 кв. метра. В непосредственост до него обаче се дава и по-малко помещение, за което се дължат едвам 32 лв. месечно. Апетитно наподобява и павилионче на базар „ Трапезица “, за което се дължат едвам 50 лв. месечно. То се води „ тротоарно пространство “, а който има интерес към него, би трябвало да остави депозит от 150 лв., който ще му бъде приспаднат през летния сезон, в случай че завоюва търга.

Уличната търговия е необятно публикувана през лятото и във Варна. 14 075 са общо комерсиалните обекти, съгласно статистиката за Североизточния регион, като 5 297 са за продажба на храни, питиета и тютюневи произведения, а 8778 за нехранителни артикули. Половината от тях са на територията на Варна. Временните обекти в курортите „ Златни пясъци “ и „ Св. Константин и Елена “ се раздават от комисии към регион “Приморски ”, а от регион “Одесос ” – обектите в Морската градина. Според общинската разпоредба разполагането им е строго регламентирано по схеми. За Морската градина схемата към този момент е одобрена, само че за курортите се бави, макар старта на сезона. Така в парка са избрани местата за фризерите за сладолед или за насипен сладолед и фрапе, на заведения за публично хранене, атракциони, сергии за дантели, плажни такъми, детски играчки, картички и сувенири, захарни произведения, пуканки, хот-дог, понички, царевица и други Временните сергии и фризери са неразрешени по основните улици и площадите в града, в това число и на 20 метра по протежението на тези пътни артерии.

Цената на квадратен метър се дефинира от общинска разпоредба, като зависи от региона и мястото, само че във Варна не са променяни от няколко години.

Наемите на обектите в „ Албена “ са корпоративна информация, безапелационни са от ръководството на курорта. Според източници на „ Монитор “, тази година те са увеличени. А предходната да вземем за пример магазин в горната зона на комплекса се е давал за годишен наем от 10 000 лев. Доста по-високи са наемите в централната част на курорта, по по този начин наречената комерсиална улица, където с изключение на магазини за сувенири и бижута, има голям брой ателиета на художници и фотографи.

Тук има занаятчии, които на място създават сувенири, ателиета за рап плитки, изобразяване на татуировки и така нататък Най-печеливши са студията за моментни ретроснимки.

Далеч по-скромни са цените на обектите, благосъстоятелност на общината в Балчик, които се дават чартърен за сезона. Павилионите се дават с обществено оповестен, присъствен конкурс. За повърхност от 4,5 кв. м на алея „ Двореца " началната годишна наемна цена е 1 100 лева без Данък добавена стойност. Тротоарната такса е в размер на 915 лева за повърхност от 3 кв. м, за осъществяване на комерсиална активност - сувенири, бижутерия, сладолед, количка за бързо хранене, ядки, цветя, печатни произведения, пакетирани подправки, бюро за обмяна на валута, детски и развлекателни игри. За продажба и правене на художествени творби тротоарната е в размер на 2 лева, без Данък добавена стойност, за 1 кв. м дневно. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР