Ден допълнителен отпуск, ако отидем на профилактичен преглед и представим

...
Ден допълнителен отпуск, ако отидем на профилактичен преглед и представим
Коментари Харесай

Стимули вместо санкции за явяване на профилактичен преглед


Ден спомагателен отпуск, в случай че отидем на профилактичен обзор и представим амбулаторен лист пред работодателя. Идеята е на Здравната каса в Русе, съгласно която въвеждането на тласъци вместо наказания за наложителните профилактични прегледи, е доста по-ефективно.

В Русе едвам 30 на 100 от всички 200 хиляди здравноосигурени са минали на профилактичен обзор тази година.

През последните 3 години не повече от 40 на 100 от подлежащите на профилактичен обзор се възползват от него. Според закона за здравето санкцията за първо отсъствие на обзор е от 50 до 100 лева, а при наново - от 100 до 200лв.

Калоян Копчев - шеф на Районната здравноосигурителна каса - Русе: Което като цяло е неефективно, тъй като тия наказания би трябвало да се постановат от чиновници на РЗИ, които не могат да глобят 5 индивида, а всичките, което няма по какъв начин да стане физически.

Досега глобени няма. Затова Калоян Копчев предлага вместо наказания тласъци, които да накарат жителите да вървят на прегледи.

„ Ще ви дам елементарен образец - един ден спомагателен отпуск, в случай че отидеш на профилактичен обзор и представиш амбулаторен лист пред работодателя “, сподели Калоян Копчев - шеф на Районната здравноосигурителна каса - Русе.

Според Копчев по този начин работодателите ще заплащат по-малко болнични, ще се спестят и пари на страната, тъй като откритите по-рано болести ще се лекуват по-евтино.

Според общопрактикуващите лекари обаче профилактичният обзор не е типичният скрининг за разкриване на сериозните болести.

доктор Виделина Даскалова - общопрактикуващ доктор има в листата си 2 500 пациенти, до момента на профилактичен обзор са пристигнали половината. Тя счита, че всеки би трябвало самичък да носи отговорност за своето здраве, по тази причина не има намерение да им звъни по телефона или да им изпраща писма с противоположна квитанция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР