Демонтират Бронзовата къща в София. Кран започна днес да сваля

...
Демонтират Бронзовата къща в София. Кран започна днес да сваля
Коментари Харесай

Махат Брозовата къща от центъра на София, започна демонтажът й

Демонтират " Бронзовата къща " в София. Кран стартира през днешния ден да смъква елементи от инсталацията. Тя бе издигната на мястото на някогашния музей на Георги Димитров в края на юни м. година

По контракт тя трябваше да остане на мястото на някогашния музей на Георги Димитров до края на предходната година, само че демонтирането й беше отсрочено поради неподходящото време.

Скулптурата трябваше да е знак на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година и на последвалото австрийско председателство през второто шестмесечие. Неин създател е живеещият в Австрия художник Пламен Деянофф. Изработването на скулптурата беше финансирано от австрийската страна и спонсори на Деянофф. Столичната община, която позволи слагането на къщата, трябваше да вложи във фундамента на скулптурата, осветлението и защитата ѝ.

Арт инсталацията провокира голям брой кавги и спорни отзиви още преди появяването й в София. Първоначално трябваше да бъде сложена при започване на година, само че едвам в края на юни се извиси на мястото на някогашния пантеон. Три месеца по-късно общината най-накрая съумя да постави и ефектно осветяване.

Столична община планува на нейно място да приюти друга арт самодейност за модерно изкуство, само че каква, към момента не е ясно. За задачата общината разгласи конкурс. Следващата апаратура може да забележим в интервала март-декември 2019 година Произведенията ще имат период за експониране сред 3 и 9 месеца, по преценка на Творческата комисия към Общината.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР