Демонтирането на паметника на Ленин във Финландия/ Снимка: БТАВчера стана

...
Паметник на Ленин във ФинландияДемонтирането на паметника на Ленин във Финландия/ Снимка: БТА /* custom css */ .tdi_1_35e.td-a-rec-img{ text-align: left; }.tdi_1_35e.td-a-rec-img img{ margin: 0 auto 0 0; } Вчера стана ясно, че Финландия премахва последния паметник на Ленин на своя територия. Десетки хора дойдоха, за да гледат демонтирането на монумента в югозападния финландски град Котка, като някои от тях дори отбелязаха събитието с шампанско. Няма как да не се запитаме кога и ние българите ще предприемем подобна стъпка и ще спрем да почитаме окупатор, който не съществува вече повече от 30 години.„Премахването на паметника на създателя на един от най-бруталните режими в света, на съветския комунизъм, е нещо страхотно“, заяви пред АФП 77-годишният финландски гражданин Мати Лейконен.Само един човек, седнал на пейка, изрази недоволството си от демонтирането на монумента, като държеше в ръце знамето на СССР.Мнозина поискаха паметникът на Ленин да бъде премахнат, „тъй като отразява един период на репресии във финландската история“, заяви Марку Ханонен, представител на общинските власти в Котка.Финландия, която преживява два кървави конфликта със Съветския съюз по време на Втората световна война, приема принудителен неутралитет по времето на Студената война в замяна на това силите на Москва да не нахлуват отново на нейна територия.Практика в цяла ЕвропаДемонтирането на паметници в страните от Европа, свързани със СССР, зачести след руската инвазия в Украйна. През август Естония, в която живее голямо руско малцинство, демонтира паметник със съветски танк в град Нарва, близо до естонско-руската граница.„Никой не иска да вижда как нашият войнствен и враждебен съсед подклажда напрежение в нашия дом“, заяви естонската премиерка Кая Калас, като добави, че стъпката е предприета след нахлуването на Русия в Украйна. „Няма да предоставим на Русия възможността да използва миналото, за да наруши мира в Естония“.естония - паметник
Коментари Харесай

Финландия премахна последния паметник на Ленин на своя територия. А ние кога?

Демонтирането на паметника на Ленин във Финландия/ Снимка: Българска телеграфна агенция
Вчера стана ясно, че Финландия отстранява последния монумент на Ленин на своя територия. Десетки хора пристигнаха, с цел да гледат демонтирането на монумента в югозападния финландски град Котка, като някои от тях даже означиха събитието с шампанско. Няма по какъв начин да не се запитаме по кое време и ние българите ще предприемем сходна стъпка и ще спрем да почитаме окупатор, който не съществува към този момент повече от 30 години.

„ Премахването на паметника на основателя на един от най-бруталните режими в света, на руския комунизъм, е нещо ужасно “, съобщи пред Агенция Франс Прес 77-годишният финландски жител Мати Лейконен.

Само един човек, седнал на скамейка, изрази недоволството си от демонтирането на монумента, като държеше в ръце знамето на Съюз на съветските социалистически републики.

Мнозина желаеха паметникът на Ленин да бъде отстранен, „ защото отразява един интервал на репресии във финландската история “, съобщи Марку Ханонен, представител на общинските управляващи в Котка.

Финландия, която претърпява два кървави спора със Съветския съюз по време на Втората международна война, приема насилствен неутралитет по времето на Студената война в подмяна на това силите на Москва да не нахлуват още веднъж на нейна територия.
Практика в цяла Европа
Демонтирането на монументи в страните от Европа, свързани със Съюз на съветските социалистически републики, зачести след съветската инвазия в Украйна. През август Естония, в която живее огромно съветско малцинство, демонтира монумент със руски танк в град Нарва, покрай естонско-руската граница.

„ Никой не желае да вижда по какъв начин нашият враждебен и неприятелски комшия подклажда напрежение в нашия дом “, съобщи естонската премиерка Кая Калас, като добави, че стъпката е подхваната след нахлуването на Русия в Украйна. „ Няма да предоставим на Русия опцията да употребява предишното, с цел да наруши мира в Естония “.
 естония - монумент Демонтираният руски монумент в Естония
Отново през август, управляващите в Латвия взеха решение да демонтират паметника на руските войска, намиращ се в Парка на успеха в Рига и даже взеха решение седемте чужденци, протестиращи против разрушаването му, да бъдат изгонени от страната.  Латвия разгласява лист на руските монументи, които управляващите на републиката имат намерение да съборят, като той включва обекти като обелиска на руските войници-освободители на Рига, монумент на бранителите на Лиепая през 1941 година, монумент на руските латвийски партизани, монументи на командири на партизански отряди, монументи на незнайния войник и доста други.
 Паметник на руската войска Рига Демонтирането на Паметник на руската войска РигаКазусът у нас разделя българското общество
Искане за разглобяване на руските монументи и у нас има от години, а тематиката за премахването им от десетилетия разделя българското общество.

МОЧА – Монумент на Червената окупационна войска, прочут и като Паметник на Съветската войска в София и неговия другар – Альоша в Пловдив, години наред съумяват да бъдат непокътнати, макар гражданските претенции за ремонт, и макар, че тези монументи стоят на допустимо най-натрапчивите места в двата града и са едно от първите неща, които виждат, както децата ни, по този начин и задграничните гости.

И двата паметника постоянно са употребявани като основа за изобразяване на графити с най-различна политическа тема. Наричани от някои вандалски прояви, те постоянно са израз на публичното неодобрение по отношение на избрани събития и дейности, в които е намесена Русия или някогашният към този момент Съветски съюз. Особена известност получават няколко арт интервенции с публични и политически послания, направени от 2011 година насам.

Именно по време на бруталната съветска експанзия в Украйна е идеалния миг и българите да се отървем от руското минало. Не е обикновено в двата най-големи града на една европейска страна, да има толкоз видни монументи, отдадени на непозната страна. Това, освен че разкрива ниско национално самочувствие, само че и демонстрира лоялността към един режим, завършил преди повече от 30 години, само че с който ние очевидно още не може да се разделим.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР