Демонстрираното от Северна Македония поведение е политически недалновидно. В лицето

...
Демонстрираното от Северна Македония поведение е политически недалновидно. В лицето
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Поведението на Скопие е недалновидно

Демонстрираното от Северна Македония държание е политически недалновидно. В лицето на България тя има своя най-хубав комшия и лобист, който обърна политиката на Европейския съюз към Западните Балкани. Това разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „ Темите “ по „ ТВ Европа “ по отношение на връзките сред България и Република Северна Македония.

Тя уточни, че е нужна точна формулировка на понятието „ обща история “, която повече не би трябвало да бъде предмет на спорове.

Вицепрезидентът цитира изказването на президента Румен Радев след съвещанието на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) за Северна Македония от септември 2019 година и признатата след това декларация от българския парламент, съгласно които има „ червени линии “, които България не може да пристъпи. Вицепрезидентът Йотова означи, че от повече от пет месеца взаимната историческа комисия сред България и Северна Македония не работи.

Като причина за изострянето на връзките напоследък Илияна Йотова уточни политическата конкуренция, поради идните избори в Република Северна Македония. Тя дефинира като несправедливи и крайни изявленията за България в някои от медиите в страната.

Вицепрезидентът съобщи, че връзките сред Северна Македония и Европейския съюз бележат декаданс спрямо предходната година, когато бяха маркирани много съществени позитивни стъпки в европейските отчети. По думи на Илияна Йотова бъдещето на Р Северна Македония в Европейския съюз е прекомерно неразбираемо, макар получената покана за договаряния. Тя направи съпоставяне сред признатата в София през 2018 година декларация за Западните Балкани и скорошната от Загреб. Според вицепрезидента документът от София е задавал по-ясен небосвод, до момента в който този от Загреб е много по-слаб и неопределен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР