Демонстрирана подкрепа за Украйна и търсене на отговорност от Русия

...
Демонстрирана подкрепа за Украйна и търсене на отговорност от Русия
Коментари Харесай

Международен регистър за военните щети в Украйна поиска Олаф Шолц

Демонстрирана поддръжка за Украйна и търсене на отговорност от Русия за осъществени военни закононарушения в прилежащата страна. Това бяха съществени акценти при откриването на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия.

По видеовръзка украинският президент Зеленски благодари на своите поддръжници и акцентира силата на европейското доближаване.

Германският канцлер Олаф Шолц прикани за основаване на интернационален указател на военните вреди в Украйна. " Това е извънредно належащо, с цел да бъдат документирани последствията от съветската военна експанзия в Украйна, и с цел да се обезпечи основа за възобновяване на страната ", аргументира се Шолц. 
В един миг войната на Русия против Украйна ще завърши и едно е несъмнено – тя няма да приключи с победа на империализма в жанр Путин, тъй като ние ще поддържаме Украйна, до момента в който не бъде реализиран обективен мир. Дотогава ние като Съвет на Европа би трябвало да поддържаме мостове към представителите на една друга Русия, една друга Беларус – и да държим отворена вероятността за демократично, спокойно бъдеще и за двете страни, колкото и малко евентуално да ни наподобява това през днешния ден.
Олаф Шолц – канцлер на Германия

Френският президент Еманюел Макрон предложи Банката за развиване на Съвета на Европа да активизира средства за създаване на центрове за психологично здраве в Украйна, с цел да бъдат подкрепени всички, които страдат от " тежки контузии " в резултат на войната.
Банката за развиване на Съвета на Европа е в неповторима позиция да помогне на Украйна и да финансира реконструкцията на учебни заведения, лечебни заведения, родилни домове. Предлагам да стартираме огромен план, с цел да се поддържа бързо основаването на 100 центъра за поддръжка на психологичното здраве и помощ за тези, които страдат от тежките контузии, предизвикани от жестокия спор.
Еманюел Макрон – президент на Франция

Макрон подчертава, че срещата на върха на Съвета на Европа би трябвало да се употребява единствено за разискване на способи за " гарантиране на демократичната сигурност " на Европа.

Председателят на Европейска комисия прикани водачите да потърсят отговорност от Русия за военните закононарушения, осъществени в Украйна. Освен това Фон дер Лайен изиска да се основат условия за дълготраен и обективен мир в Украйна.

„ Ние ще създадем всичко допустимо Украйна да завоюва мира. Справедлив мир. Няма да създадем нищо за Украйна без нейно присъединяване. Ето за какво мощно поддържаме мирната формула на Украйна. Затова приканвам на тази среща на върха в действителност да се обединим зад тази мирна формула. Украинците се борят за народна власт и независимост. Това е наша обща битка. И ние стоим до тях толкоз дълго, колкото е належащо “, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Съветът на Европа е учреден през 1949 г като страж на демокрацията, правата на индивида и върховенството на закона в Европа и е самостоятелен от Европейския съюз. Русия беше изключена от организацията след пълномащабната й инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Според план на заключителната декларация, водачите ще одобрят нов Регистър на вредите, механизъм за вписване и документиране на доказателства и искания за вреди, и искове за компенсации, загуби или вреди, породени вследствие на съветската инвазия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР