Демонстрация в защита на свободните съдилища пред сградата на Върховния

...
Демонстрация в защита на свободните съдилища пред сградата на Върховния
Коментари Харесай

Полша отстъпва по спорната реформа на Върховния съд

Демонстрация в отбрана на свободните съдилища пред постройката на Върховния съд във Варшава

Още по тематиката
Полските висши съдии се връщат на работа след решение на Съда на Европейски Съюз

Европейска комисия внесе тъжба против Варшава по отношение на измененията в закона за устройството на съдилищата
23 окт 2018
Европейска комисия подлага на критика Полша, че е ускорила противоречивата правосъдна промяна
17 окт 2018 Полската ръководеща партия " Право и правдивост " пришпори през Народното събрание законово изменение, което на процедура значи оттегляне от противоречивата промяна на Върховния съд, довела до конфликт с Европейски Съюз. " Поправката съставлява осъществяване на заключенията на Съда на Европейски Съюз ", се споделя на уеб страницата на полския парламент. В сряда по здрач депутатите гласоподаваха 215 " за " и 161 " срещу " изменението.

През октомври Съдът на Европейски Съюз реши, че Полша би трябвало да прекрати промяната на Върховния съд, която разрешава на ръководещите да избират съдии. Мерките, прокарани през юли, принуждаваха някои съдии да се пенсионират предварително, като съгласно " Право и правдивост " измененията са нужни за възстановяване на успеваемостта на правосъдната система. С този мотив партията пренебрегва предизвестията на Европейски Съюз да отстъпи.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Премахване на най-сериозните терзания

Законът намали възрастта за пенсиониране на съдиите на 65 от 70 години. Така към една трета от съдиите във Върховния съд бяха принудени да се отдръпват. Сега съгласно изменението съдиите, които са били пенсионирани, могат да продължат да работят в съда, макар че тяхното пенсиониране остава факт, написа Reuters.

След решението на Съда на Европейски Съюз от " Право и правдивост " разясниха, че ще прегледат случая, само че резервират своите възражения. В сряда следобяд преди гласуването в Народното събрание представител на Върховния съд уточни, че изменението ще отстрани най-сериозните терзания, изразени от Европейски Съюз. " Нека забележим формата на изменението, когато влезе в действие. Ако това стане, тогава най-сериозните терзания са взети поради ", съобщи представителят.

Намаляваща поддръжка

Изменението идва на фона на публичното неодобрение поради корупционния скандал, обвързван с някогашния шеф на полския финансов регулатор, което води до спад в поддръжката за " Право и правдивост ". Проучване от вторник демонстрира, че известността на ръководещите е намаляла с 5 процентни пункта до 33%. Същевременно с 5 пункта нараства утвърждението за центристката " Гражданска платформа " и доближава 26%.

Управляващата партия отхвърля спекулации, че може да се стигне до предварителни избори. " Нищо не се е случило, с цел да обсъждаме въобще това ", разяснява пред Radio Zet върховен консултант в кабинета на премиера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР