Демонстрация в Лондон в подкрепа на кюрдите и срещу турската

...
Демонстрация в Лондон в подкрепа на кюрдите и срещу турската
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща

Демонстрация в Лондон в поддръжка на кюрдите и против турската атака в Сирия

Седмицата в България стартира без основни вести. По света топ събитието е пренареждането на международните сили и напрежението с кюрдите и Сирия. Както и анализите на изборите в Полша и кметския избор в Будапеща. Европа продължава да гадае и дали ще има Brexit в края на месеца.

В страната предизборната акция е напряко незабележима отвън платените диспути. Едно от най-видимите събития на деня беше дългоотлаганата поява на някогашния ръководител на КФН Стоян Мавродиев като очевидец по делото за продажбата на остатъчните дялове на ЕВН (какво сподели вижте тук). А спящата от месеци антикорупционна комисия през днешния ден разгласява необичайно решение, с което глоби единствено един някогашен управител за многогодишната процедура в държавния енергиен холдинг шефовете да са в бордове и на дъщерни сдружения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Кюрдите оповестиха, че са сключили договорка с Москва и Дамаск против Ердоган

Кюрдските сили оповестиха, че са сключили договорка със Сирия и подкрепящата я Русия , с цел да противодействат на турската атака. Това се случва часове, откакто президентът Доналд Тръмп подреди евакуиране на останалите американски сили от североизточната част на страната. По този метод се повишава несигурността за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а проектът му за определяне на 30-километрова " зона за сигурност " в района също е под въпрос . Ердоган от своя страна съобщи, че Анкара е в договаряния с Москва за по отношение на ориста на стратегическия град Манбидж, а Кремъл не желае да мисли за конфликт сред съветски и турски сили.

Опозицията проби хегемонията на Орбан на локалните избори в Унгария

За пръв път от десетилетие насам Будапеща ще се ръководи от опозицията , откакто либералът Гергей Корачон победи подкрепения от ръководещата партия " Фидес " Ищван Тарлош в конкуренцията за кметското място. Добрите вести за унгарската съпротива не идват единствено от столицата - екзит половете демонстрират триумф и в други огромни градове . Загубата в тях е мощен удар по Орбан, само че съгласно анализатори това няма да се отрази на " Фидес ", която има комфортно болшинство в Народното събрание и се радва на висока поддръжка в по-малките обитаеми места.

Лаура Кьовеши към този момент публично е първият европейски основен прокурор

Лаура Кьовеши

[Reuters]
Днес страните членки на Европейски Съюз взеха формалното решение за назначението на някогашния румънски анти-корупционнен прокурор Лаура Кьовеши за първия европейски основен прокурор. Кьовеши срещна мощна опозиция , най-много от личното си румънско държавно управление, само че в последна сметка съумя да се пребори за поста. Самата европейска прокуратура би трябвало да стартира работа през ноември 2020 година

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Министър-председателят Бойко Борисов привиква на следващия ден, 15 октомври, съвещание на Съвета по сигурността по отношение на внезапното изостряне на обстановката в Сирия . В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде разисквана ситуацията в Северна Сирия и обвързваните с нея процеси от районната и интернационална сигурност.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

УЕФА ще проверява турския футболен тим поради боен жест с козируване

Ay-Yıldızlılar, galibiyeti kahraman Mehmetçiklerimizle şehit olan askerlerimiz ve vatandaşlarımıza armağan etti.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР