Демонстрация на силите за специални операции на Българската армия, проведена

...
Демонстрация на силите за специални операции на Българската армия, проведена
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Демонстрация на силите за специфични интервенции на Българската войска, извършена на военното образователно поле в Црънча по случай Деня на храбростта и празник на българската войска, на 6 май, Гергьовден. Тази година обичайният боен церемониал бе анулиран поради пандемията от COVID-19, а вместо това във военни бази и военни учебни заведения в страната бяха извършени разнородни ритуали и демонстрации

Без изключително състояние след 13 май, само че изключителните ограничения остават
Извънредното състояние поради пандемията от COVID-19 няма да се удължава след 13 май, само че противоепидемичните ограничения ще останат и по-късно , налагани със заповед на здравния министър. Удължава се действието и на редица социално-икономически ограничения, като някои ще продължат до 13 юли, а други - до септември или до края на годината. Това предложи държавното управление в понеделник със законопроект за промени в Закона за здравето, закона за изключителното състояние и някои други закони. Проектът ще се гледа в незабавен порядък в Народното събрание за да бъде обнародван до 13 май.

До 30 юни се удължава срокът на деяние на схемата 60/40 , която страната предприе за подкрепяне на работодатели като средство за гарантиране на заетостта и приходите на наетите от тях служащи поради рецесията. За някои браншове помощта може да се вдигне до 80%, заяви общественият министър Деница Сачева. Тя разгласи и друга мярка, за която страната възнамерява да пренасочи 85 млн. лева от еврофондовете по схемата - за два месеца да поеме 40% от минималната заплата и осигуровките за някои браншове, чието уточняване следва. Новорегистрираните безработни в България нарастват с близо 92 хиляди души от началото на изключителното състояние , заяви Министерството на труда и обществената политика. Според данни на Национален статистически институт и Агенцията по заетостта темпът на нарастване се забавя, като пиковата седмица беше сред 6 и 12 април - тогава броят на новорегистрираните безработни доближи 31.5 хиляди

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики П ропускателният режим на входовете и изходите на регионалните градове бе анулиран от сряда и рестриктивните мерки за пътешестване сред градовете бяха вдигнати със заповед на здравния министър. От Пътна полиция регистрираха, че от 21 март, когато бе въведено ограничаването, до 6 март, когато отпадна, са върнати над 230 000 жители и са тествани близо 63 000 заявления.

Въпреки че България разхлабва ограниченията, заплахата от ковид в страната не е отминала , рано е даже да се каже дали сме минали най-опасната фаза на епидемията, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев във вторник. 1778 са доказаните случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния действен щаб към сряда вечерта. 353 са настанени в лечебни заведения. Починали, при които е открит COVID-19, са общо 84.

Свят
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че щабът за битка с ковид ще се префокусира върху повторното отваряне на стопанската система. Това става единствено ден откакто той загатна, че ще разпусне изключителното звено

Фотограф: Reuters Европейската комисия чака пандемията да докара до историческа криза макар взетите ограничения на европейско и национално ниво. Според прогнозата й Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се свие със 7.7% през тази година и ще нарасне с 6.3% следващата година. За целия Европейски Съюз понижението се планува да е 7.4% през 2020 година и идната да има растеж 6.1%.

Канцлерът Ангела Меркел съобщи, че Германия е постигнала задачата си за ограничение на разпространяването на ковид, по тази причина всички магазини могат да проработят още веднъж, мачовете от Бундеслигата да се възобновят, а учебните заведения последователно да стартират отново да одобряват възпитаници. Две семейства ще могат да се срещат и да се хранят дружно, а възрастните хора в старческите домове ще могат да имат визити от един избран човек. " Спокойно може да заявим, че първата фаза от пандемията е зад нас, само че би трябвало да сме деликатни ", разяснява Меркел. Според съглашение с държавното управление шестнадесетте федерални провинции ще поемат контрола над определянето на съответния период за " отварянето ", като ще могат да постановат " изключителни спирачки ", в случай че броят на инфектираните се повиши.

Европейската комисия организира събитие за набиране на средства за ваксина , лекуване и диагностициране на COVID-19, в което посредством жива или записана видеовръзка се включиха водачи от целия свят. Със събраните 7.4 милиарда евро първичната цел от 7.5 милиарда евро за малко не бе реализирана, въпреки че беше решено от сумата да се приспаднат парите, които към този момент са били изхарчени или планувани в битката с пандемията. Участващите в събитието водачи включваха всички членове на Г-7 без Доналд Тръмп - френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Ангела Меркел, италианският министър председател Джузепе Конте, японският министър председател Шиндзо Абе и канадският министър председател Джъстин Трюдо. Участваха и кралски особи като крал Абдула Втори от Йордания, както и други международни ръководители като турския президент Реджеп Тайип Ердоган и израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Като проблематични се обрисуваха два въпроса - не е ясно каква част от събраните 7.4 милиарда евро са нови средства, в това число и задължението на Европейски Съюз за даване на 1.4 милиарда евро; също така Съединени американски щати и Русия очевидно отсъстваха от събитието.

Англия стана първата страна в Европа, надминала 30 000 смъртни случая от ковид . До сряда общо 30 076 души са умряли в лечебни заведения, старешки домове и у дома, откакто са дали позитивна проба за вируса. Във вторник броят на жертвите в Обединеното кралство надскочи този в Италия и стана най-високият в Европа. Сега страната е втора в света след Съединени американски щати с над 70 000 смъртни случая. Експертите показват, че могат да минат месеци, преди да може да се направи тъкмо световно съпоставяне. Всяка страна също по този начин организира друг режим на тестване, като Италия да вземем за пример прави повече проби по отношение на Англия.

Италия възобновява някои стопански действия след седмици на прецизни карантинни ограничения. Близо 4.5 млн. души се връщат на работа, парковете още веднъж са налични, а хората от едно семейство или със " постоянни прочувствени връзки " могат да се срещат още веднъж

Фотограф: Reuters

Икономика
7.2% спад на българската стопанска система чака през 2020 година Европейска комисия, следван от бързо възобновяване с 6% растеж през 2021 година
Държавата желае да затегне контрола над " Лукойл България " . Компанията би трябвало да отдели и записва като обособени данъчни хранилища шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да инсталира още измервателни уреди на оборудването. Промените са вмъкнати в промените на Закона за здравето, които са свързани с ограниченията след изключителното състояние.

Бюджетът може да заплаща за ваучери за почивки в България за 3.2 млн. осигуряващи се . Безплатни шезлонги и чадъри ще бъдат за сметка на концесионните и наемни такси. Това са част от точките, по които е реализирано единодушие в ръководещата коалиция за подкрепяне на туризма. Много от детайлите следва да се изяснят в идващите дни, в това число и за финансирането.

Данъчните доходи стартират да понижават през април . Бюджетът още е на плюс (1.6 милиарда лева.), само че той идва от забавено осъществяване на някои разноски. Спрямо същия интервал на предходната година консолидираните доходи се забавят поради по-малко приходи от корпоративните и други налози, Данък добавена стойност от импорт и приходите от такси, излиза наяве от докладите на финансовото министерство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР