Демонстрациите в столицата Багдад и в южната част на Ирак

...
Демонстрациите в столицата Багдад и в южната част на Ирак
Коментари Харесай

Протестиращите в Ирак стават все по-настоятелни

Демонстрациите в столицата Багдад и в южната част на Ирак през днешния ден от ден на ден набират мощ, като националното протестно придвижване против иракските управляващи става все по-настоятелно. Освен това управляващите са подложени на напън от Организация на обединените нации допустимо най-скоро да предложат промени, съобщи " Франс прес ".

По публични данни от 1 октомври насам са убити над 300 души, съвсем всичките - стачкуващи. Това наред със засилващите се репресии и необятната акция на арести и заплашване за известно време отслаби митинга, само че през днешния ден багдадският площад " Тахрир " - епицентър на демонстрациите - още веднъж се извърши с хора, основно след апела за обща стачка на учителите.

В южния град Басра близо хиляда студенти възвърнаха лагера си пред постройката на районния съвет, откакто преди повече от седмица силите на реда подпалиха палатките им.

В Насирия и Диуания - в земеделския Юг на страната - учебните заведения остават затворени, а избухналото преди няколко седмици гражданско непокорство продължава. За намиране на решение Организация на обединените нации в този момент разчита на Народното събрание. Ръководителката на задачата на Организация на обединените нации в Ирак Жанин Хенис-Пласхарт се срещна през днешния ден с ръководителя на Съвета на представителите Мохамед ал Халбузи и с водачите на другите политически блокове. Тя разиска с тях проект на Организация на обединените нации за излизане от рецесията, който към този момент получи поддръжката на великия аятолах на Ирак Али Систани. Планът планува инспектиране на изборния закон и промени в конституцията.

При все че държавното управление към този момент внесе в Народното събрание план за изборен закон, той към момента не е включен в дневния ред на събранието. Депутатите гласоподаваха повече закони, регулиращи стопанската система, и взеха решение да повикат до две седмици министрите на земеделието и индустрията, които може да се окажат първите жертви на измененията в държавното управление, огласени от премиера Адел Абдел Махди.

Шиитският лидер Моктада Садр - първият, който настоя държавното управление да се отдръпна, прикани през днешния ден Народното събрание да гласоподава радикални промени, а иракчаните - да поддържат натиска. Президентът на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани се срещна през днешния ден с премиера Махди, с иракския президент Бархам Салех и с ръководителя на Народното събрание Халбузи.

Смята се, че кюрдите, които заемат 20 % от местата в Народното събрание, са удовлетворени от политическите и икономическите придобивки, които получиха за тази една година, откогато е на власт Махди. Те са срещу конституционна промяна, защото се притесняват, че тя може да промени самостоятелния им статут. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР