Демонстрантите в Белград направиха днес следобед жива верига около сградата

...
Демонстрантите в Белград направиха днес следобед жива верига около сградата
Коментари Харесай

Демонстранти направиха жива верига около президентството на Сърбия

Демонстрантите в Белград направиха през днешния ден следобяд жива верига към постройката на президентството, с цел да попречат на президента Александър Вучич да излезе от нея съобщи Българска телеграфна агенция. По думите на водача на придвижването Двери Бошко Обрадович те вършат „ обръч към Вучич “, заяви електронното издание на в. „ Данас “.

През това време президентът Александър Вувив написа в Инстаграм профила на „ Бъдещето на Сърбия “, че в страната не трябва да има боязън и че по допустимо най-хубавия метод ще отвърне на насилието. Той разгласява и фотография по какъв начин играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович.

По-рано протестиращи пробиха защитната ограда и стигнаха до входа на постройката на сръбското президентство, където жандармерията ги спря. Това стана, когато президентът Александър Вучич стартира обръщението си поради снощното навлизане на опозиционни стачкуващи в постройката на държавната телевизия РТС.

Протестиращите скандираха: „ Край с него “, „ Арестувайте Вучич “, „ Оливер Иванович “ (името на косовския сръбски водач, за който опозицията твърди, че е погубен по разпореждане на Вучич - бел. ред.).

„ Няма да допуснем принуждение, тези, които нарушават закона, ще дават отговор, съобщи Вучич в обръщението си към народа. По мотив нахлуването в РТС и митинга към президентството, до момента в който той приказва, той сподели, че Сърбия позволява митинги до момента в който не се стигне до принуждение.

„ Никой в никакъв случай в такива условия не е давал конференция “, сподели Вучич и добави, че е желал да покаже, че „ не трябва да има боязън от хулигани, побойници и фашисти, като Бошко Обрадович, и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич “.

„ Те мислеха, че няма да посмея да дойда тук. Не се опасявам. Мога да изгубя единствено живота си. Ще продължа да се боря за Сърбия, няма нищо по-важно от това “, сподели той.

„ Данас “ твърди, че към президентството има спорадични конфликти сред екипираната за разпръсване на демонстрации полиция с жители.

Председателят на партия Левица Борко Стефанович прикани жителите да стоят пред президентството като „ жива верига на свободата “ и да не пуснат Вучич да излезе.

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия приканиха събралото се голям брой към мирна и ненасилствена форма на битка. Те желаят оставките на Вучич, на премиера Ана Бърнабич, на председателката на Народното събрание Мая Гойкович и на шефа на РТС Драган Буйошевич, както и основаване на условия за почтени и демократични избори.

Демонстрантите съумяха да пробият полицейската обсада и да докарат блокирания от полицията камион с озвучаване пред постройката на президентството.

Борко Стефанович съобщи, че в този конфликт полицията прибягнала към принуждение над депутата Бошко Обрадович, водач на „ Двери “.

Полицейският профсъюз на Сърбия прикани служителите на реда да откажат да се разправят физически с стачкуващите, оповестява още „ Данас “.

Драган Джилас съобщи по-рано през днешния ден, че не е имало проект по време на снощните демонстрации да се влиза в постройката на държавната телевизия РТС и акцентира, че никой от публицистите не е бил заплашван. От дежурния редактор бе поискано единствено представители на протестиращите да гостуват в новинарската емисия „ Дневник “, съобщи организация Бета.

Опозиционният водач добави, че не е имало произшествия и материални вреди, с изключение на счупеното стъкло на входната врата. Според него обаче полицията е надхвърлила пълномощията си и е била стачкуващи, като някои от тях са били признати в Спешния медицински център.

Джилас добави, че шефът на РТС Драган Буйошевич би трябвало да понесе наказателна отговорност, „ тъй като РТС е същата като Пинк “ " и лъже обществото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР