Демонстранти във Франция излязоха по улиците в събота за седми

...
Демонстранти във Франция излязоха по улиците в събота за седми
Коментари Харесай

Франция отново излезе на улиците срещу пенсионната реформа

Демонстранти във Франция излязоха по улиците в събота за седми ден на митинг против проектите за пенсионна промяна на президента Еманюел Макрон. Синдикатите се надяват да принудят Макрон да отстъпи, до момента в който Народното събрание разисква проектозакона. Националното заседание и Сенатът се придвижват към дефинитивно гласоподаване още този месец.

„ Това е последният стадий “, сподели Марилис Леон, зам-лидерката на синдиката CFDT. „ Краят на играта е в този момент “, сподели тя пред телевизионния оператор franceinfo.

Тази седмица Макрон на два пъти отхвърли срещи на синдикатите в финален опит да го накарат да промени решението си. Пренебрежението " доста ядоса синдикатите ", сподели Филип Мартинес, началник на твърдолевия профсъюз CGT. „ Когато има милиони хора по улиците, когато има стачки, а всичко, което получаваме от другата страна, е безмълвие, хората се чудят: Какво още би трябвало да създадем, с цел да ни чуят? “, сподели той, призовавайки за референдум за пенсионната промяна. " Тъй като президентът е толкоз сигурен в себе си, той може да изиска да се съветва с хората. Ще забележим какъв ще бъде отговорът ", сподели той.

„ Ръководителите на тази страна би трябвало да спрат да отхвърлят това обществено придвижване “, сподели шефът на CFDT Лоран Бергер. Полицията сподели, че чака сред 800 000 и един милион души на 230 планувани демонстрации във Франция, от които до 100 000 евентуално ще маршируват в Париж, където главната проява започва в ранния следобяд.

Парижката полиция трябваше да употребява сълзотворен газ. В един миг коренно настроени протестиращи започнаха да хвърлят бутилки и петарди против силите на реда. В отговор полицията употребява сълзотворен газ.

" Бъдещето на децата "

„ Тук съм, с цел да се боря за моите сътрудници и за нашите младежи “, сподели 63-годишният Клод Жанвоан, пенсиониран ватман, който показва в източния град Страсбург. „ Хората не би трябвало да разрешават на държавното управление да се измъкне от това, става дума за бъдещето на техните деца и внуци “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

Мари-Сесил Перила, районна лидерка на синдиката FSU, който показва в югозападния град Тулуза, посочи: „ Те стартират да усещат натиска, в това число в Народното събрание. Вярваме, че можем да спечелим и няма да отстъпим. "

По време на последната огромна стачка и протестен ден във вторник присъединяване взеха малко под 1,3 милиона души, съгласно полицията, и повече от три милиона съгласно профсъюзите. Няколко бранша във френската стопанска система бяха обект на синдикални апели за безсрочни стачки, в това число в железопътния и въздушния превоз, електроцентралите, терминалите за природен газ и сметосъбирането.

В събота в Париж градският превоз беше едва обиден от прекъсвания, като се изключи някои крайградски влакови линии. Но несъбраните боклуци започнаха да се натрупват в някои от кварталите на столицата и самолетните компании анулираха към 20 % от полетите си.

Междувременно френският Сенат възобнови рано в събота дебата по промяната, чиято вътрешност е повишение на минималната възраст за пенсиониране от 62 до 64 години. Сенаторите имат време до неделя вечерта да приключат полемиките си и по-късно комисия би трябвало да създаде финален вид на проектозакона, който ще бъде импортиран в двете камари на Народното събрание за последно гласоподаване. Ако държавното управление на Макрон не успее да събере болшинство преди гласуването, министър председателят Елизабет Борн може да приложи рядко употребен парламентарен инструмент, прочут като член 49/3, с цел да прокара законодателството без гласоподаване.

Проучване на публичното мнение, оповестено от телевизия BFMTV, откри, че 63% от французите утвърждават митингите против промяната, а 54% поддържат стачките и блокадите в някои браншове. Но към 78% считат, че Макрон в последна сметка ще наложи промяната. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР