Демонстранти се събраха днес за четвърти пореден ден на източните

...
Демонстранти се събраха днес за четвърти пореден ден на източните
Коментари Харесай

Жители на гръцки острови протестират срещу планове за настаняване на мигранти

Демонстранти се събраха през днешния ден за четвърти следващ ден на източните гръцки острови Лесбос и Хиос, с цел да стачкуват против проектите на държавното управление да построи нови центрове за задържане на мигранти, заяви АП.

Магазини и служби бяха затворени в Лесбос за втори следващ ден откакто служащите продължиха първичната 24-часова стачка като част от митингите.

Кметовете на Лесбос, Хиос и Самос се чака да се срещнат с премиера Кириакос Мицотакис в Атина, с цел да обсъдят обстановката, предава Българска телеграфна агенция.

В сряда митингите прераснаха в принуждение, като стотици стачкуващи нападнаха полицията, която охраняваше строителните площадки на бъдещите центрове за задържане на мигранти на Лесбос и Хиос.

Тълпата също държа под блокада боен лагер на Лесбос, където са настанени полицейски елементи за битка с безредиците.

43 служители на реда бяха ранени в насилието в Лесбос, а други девет в Хиос, където тълпата нахлу в хотел, употребен от полицията, и атакува полицейски чиновници, които почиваха в стаите си.

Правителството съобщи, че ще изтегли огромна част от силите за битка с безредиците, ситуирани на островите по-рано тази седмица, само че настоя, че проектът за справяне с миграцията, който включва построяването на нови центрове за задържане, ускорение на процедурите за предоставяне на леговище и депортациите и усилването на граничния надзор, ще продължат.

Това е единственият проект, който може да бъде сбъднат, съобщи Мицотакис, откривайки съвещание на кабинета през днешния ден. Гръцкият министър председател осъди нападенията против служители на реда, като означи, че тези, които са взели участие в насилието, ще бъдат издирени и ще дават отговор за действията си.

В същото време произшествия с несъразмерна приложимост на мощ от страна на полицията ще бъдат разследвани, сподели Мицотакис, добавяйки, че има съществени обвинявания, които би трябвало да бъдат разследвани.

Мицотакс сподели, че е наредил доста нарастване на броя на патрулните лодки предвид на нараствания риск за публичното здраве от новия ковид, защото измежду новопристигащите има хора от Иран, където в последните дни има увеличение на случаите на болести от ковид и на хора, които са минали през Афганистан. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР