Демонстранти повредиха днес в Нидерландия статуите на морски офицер, участвал

...
Демонстранти повредиха днес в Нидерландия статуите на морски офицер, участвал
Коментари Харесай

В Нидерландия и Португалия нападнаха паметници на хора, свързани с колонизация

Демонстранти повредиха през днешния ден в Нидерландия статуите на морски офицер , взел участие в трафика на плебеи, и на погубен актуален крайнодесен политик, съобщи Франс прес.

Статуята на Пит Хайн - адмирал от 17 в., обвързван с нидерландската западноиндийска компания и считан за един от най-големите герои на нидерландския флот, беше надраскана с думите " палач " и " апаш " тази нощ в Ротердам.

Червени длани бяха нарисувани по стените на център за изкуство в крайбрежния град , наименуван на капитана на флота на Хайн - Вите де Вит.

Също в Ротердам, скулптура на убития през 2002 година крайнодесен политик Пим Фортейн , беше отчасти покрита с черна лента и надраскана с разнообразни лозунги като " Не на расизма ".

В португалската столица Лисабон беше обезобразена скулптура на португалския католически мисионер от 17 в. Антониу Виейра, взел участие в покръстването на радикално население в Бразилия през колониалния интервал. Статуята беше бързо почистена, заяви по-късно кметството в Лисабон.

Паметникът включва фигурата на свещеника , заобиколен от три деца от коренното население в Бразилия - някогашна португалска колония . Той беше напръскан нощес с алена багра, а на постамента имаше надпис, гласящ " Дайте самостоятелност! ". Полицията в Лисабон сподели, че стартира следствие на вандалския акт.
 
The americanist frenzy for statue vandalism has reached Portugal. Yesterday, they vandalised the statue of a Jesuit priest who fought against Slavery and in favour of Indigenous rights...
— Knight of the Atlantic ♱ (@knight_atlantic)

Статуята, сложена през 2017 година, е пред църквата " Сао Роке ", на няколко метра от квартала Байро Алто. Тя отдава респект на този португалски мъдрец, защитавал коренното население на Бразилия.

Група жители се противопоставяха на тази самодейност за издигане на монумент в негова чест, потвърждавайки, че Виейра, е отричал робството изборно, тъй като не се е оповестил против поробването на африканци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР