Демонстранти, оспорващи резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя,

...
Демонстранти, оспорващи резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя,
Коментари Харесай

Демонстранти превзеха сградата на парламента в Киргизстан

Демонстранти, оспорващи резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя, превзеха постройката на Народното събрание в столицата Бишкек, заяви ТАСС.

След двучасова борба с полицията група протестиращи съумяха да обхванат през загражденията към зданието, в което се обитава също администрацията на президента. Източници от президентския офис обаче оповестиха, че вътре няма сътрудници на президента или депутати.

След това недоволните разграбиха постройката. Кадри от киргизки медии демонстрираха изпочупени мебели и стъкла вътре, а по-късно избухна и пожар. В зданието горят пространства на няколко етажа, на мястото дойдоха три пожарни автомобила.

По-рано недоволни съумяха да влязат и в ареста на Държавния комитет по национална сигурност и да освободят държания там някогашен държавен глава Алмазбек Атамбаев. Той беше задържан през 2019 година по редица обвинявания като корупция и образуване на вълнения.

След това от пандиза беше пуснат и някогашният министър председател Сапар Исаков, наказан за корупция в Историческия музей в столицата и по отношение на модернизацията на Топлоелектрическа централа " Бишкек ".

По предварителни данни над 130 души са ранените вследствие на конфликтите нощес, измежду тях има чиновници на силите на реда и медици.

Митингът на несъгласните с резултатите от изборите стартира на централния площад в Бишкек през вчерашния ден сутринта и в него се включиха представители на над 10 партии, които не съумяха на влязат в състава на Народното събрание. Те желаеха отменяне на резултатите и наново гласоподаване с претекста, че по време на предизборната акция управляващите са употребявали интензивно административни запаси и са прибягвали до подкупи на гласоподаватели.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР