Демонстранти, оспорващи резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя,

...
Демонстранти, оспорващи резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя,
Коментари Харесай

Протестиращите в Киргизстан превзеха сградата на Парламента ВИДЕО

Демонстранти, оспорващи резултатите от парламентарните избори в Киргизстан в неделя, превзеха постройката на Народното събрание в столицата Бишкек, оповестяват международните издания.

След двучасова борба с полицията група протестиращи съумяха да обхванат през загражденията към зданието, в което се обитава също администрацията на президента. Източници от президентския офис обаче оповестиха, че сега вътре няма сътрудници на президента или депутати. След това протестиращи разграбиха постройката.



По-рано недоволни съумяха да влязат и в ареста на Държавния комитет по национална сигурност и да освободят държания там някогашен държавен глава Алмазбек Атамбаев. Той беше задържан през 2019 година по редица обвинявания като корупция и образуване на вълнения.



По предварителни данни над 130 души са ранените вследствие на конфликтите довечера, измежду тях има чиновници на силите на реда и медици.
Митингът на несъгласните с резултатите от изборите стартира на централния площад в Бишкек през вчерашния ден сутринта и в него се включиха представители на над 10 партии, които не съумяха на влязат в състава на Народното събрание. Те желаеха отменяне на резултатите и наново гласоподаване с претекста, че по време на предизборната акция управляващите са употребявали интензивно административни запаси и са прибягвали до подкупи на гласоподаватели.







Източник: bnr.bg/
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР