Демонстранти изляха гнева си пред Върховния съд на САЩ, след

...
Демонстранти изляха гнева си пред Върховния съд на САЩ, след
Коментари Харесай

Масови протести в САЩ след решението на Върховния съд да забрани абортите

Демонстранти изляха гнева си пред Върховния съд на Съединени американски щати, откакто през вчерашния ден, с 6 на 3 гласа висшите магистрати поддържаха закон на щата Мисисипи, който не разрешава аборт след 15-ата седмица на бременността.

Освен това съдът анулира свое историческо решение по делото " Роу против Уейд " от преди 50 години, с което се признаваше конституционното право на аборт на дамите.

В Хюстън, Тексас, стотици дами скандираха: " Тялото е мое, аз предпочитам! "

" Тук става дума за надзор. Ти вземаш решението - за себе си, за твоето тяло, за твоето семейство ", съобщи една от протестиращите.



Снимки: БГНЕС

Тексас е измежду 13-те щата, които одобриха авансово рестриктивни закони и след решенията на Върховния съд те влизат в действие. Сега всичко е в ръцете на щатските законодателства. Повечето американци поддържат абортите, само че се чакат забрани или ограничавания в 26 щата.



От през днешния ден доста американки с нежелана бременност ще би трябвало да търсят решение в различен щат или да се подложат на рискови противозаконни аборти. На доста места се провежда опозиция.

" Вадим транспаранти с думите: " Ние ще подкрепяме абортите ". Нека хората да знаят, че не трябва да се подчиняват на законите ", разяснява друга протестираща.

Това е най-значимото решение, засягащо конституционни права на американците, след анулацията на закона за расова сегрегация през 1954 година

" Днес Върховният съд категорично лиши на американците конституционно право, което беше признал. Това не е правено за право, което е толкоз значимо за толкоз доста американци. Това е печален ден за съда и за страната ", съобщи президентът Джо Байдън в тирада откакто стана ясно решението на съда.



Байдън прикани Конгреса да отбрани правото на аборт. Правосъдното министерство осъди правосъдното решение. То демонстрира превеса на консервативните съдии в американския Върховен съд - те са шестима от общо девет. Последните трима бяха определени от някогашния президент Доналд Тръмп.

Опасения провокира и друга концепция на един от тях - Кларънс Томас - да се преразгледат предходни решения, подкрепящи достъпа до контрацептиви и еднополовите бракове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР