Демокрацията в България е в застой, показва годишният Индекс на

...
Демокрацията в България е в застой, показва годишният Индекс на
Коментари Харесай

Демокрацията в България е в застой

Демокрацията в България е в застой, демонстрира годишният Индекс на демокрацията 2019, публикуван от " Икономист интелиджънс юнит ". От резултатите се вижда, че развиването на демокрацията у нас е спряло през 2017-а и към този момент трета година няма никаква смяна.
Подобна е обстановката в съвсем всички страни от Източна Европа и бившя соцблок. След България по положение на демокрацията се подреждат Унгария, Полша, Словакия и Румъния.
Страната ни е в групата на така наречен " демокрации с дефекти ". Показателите й са малко по-добри от тези на Аржентина, Суринам и Ямайка.
От обхванатите в класацията 167 страни от целия свят, България е на 47-о място с индикатор 7.03 пункта от оптимални 10. Абсолютно същата оценка е дадена и в отчетите за 2018 година и 2017 година, което значи, че анализаторите от групата " Икономист " не виждат нищо да се е подобрило или влошило от последните парламентарни избори през март 2017 година.
Днес само Гърция от обкръжението на България е по-добре и заема 39-о място. Румъния е на 69-а позиция Румъния, следват Северна Македония (77) и Турция (110).
Според проучването, България се показва най-зле в три индикатора - политическа просвета, политическо присъединяване и действие на държавното управление. В други два пункта положението се усъвършенства - при цивилен свободи и изборен развой и плурализъм.
Тази смесена картина демонстрира, че проблемите на демокрациите в тази група не престават поради слаба политическа просвета, компликации с запазване върховенството на закона, всеобща корупция, отхвърлянето от някои страни на така наречен демократични демократични полезности и желания към управници със здрава ръка, които заобикалят политическите институции. Всичко това оформя слаб пиедестал на демокрацията, пишат създателите на изследавнето.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР