Демокрацията в България е от онези системи, в които институционално

...
Демокрацията в България е от онези системи, в които институционално
Коментари Харесай

Ралица Симеонова: Политическите консултации са имитация на преговори за правителство. Никой не иска властта

" Демокрацията в България е от тези системи, в които институционално изграждащият фактор е корупцията. Има институции, които са призвани да вземат значимите политически решения, само че действително не носят те отговорността за тях и не вземат тези решения. Решенията се вземат от други субекти, които не са с качеството на законни политически институции. Това е притеснителното ".

Това разяснява пред БНР политологът Ралица Симеонова.
По думите ѝ система на държание на политическите субекти е непрекъснатата колизия сред думи и дейности:

" Виждаме едни политически съвещания, които по-скоро са реплика на жизнерадостен развой на договаряне за образуване на държавно управление. Отстрани наподобява, че никой не желае да вземе властта. Всеки калкулира своите облаги и загуби в процеса на договаряне. Всеки се пробва да максимизира своите облаги и да минимизира своите загуби, от позиция на идващите избори. Имайки поради, че упованията са изборите да са скоро, тази мотивация детерминира хода и процеса на договаряне ".

Ралица Симеонова дефинира Политическа партия, Демократична България и " Възраждане " като обединения, които не биха отстъпили от обещанията си пред гласоподавателите, тъй като това ще им донесе съществени електорални загуби и те ще бъдат деликатни при избора на съдружна групировка, в която да вземат участие.

Според нея Българска социалистическа партия и " Български напредък " са склонни на взаимни отстъпки с обещаното пред гласоподавателите си:

" Това е поръчка, че политическият индивид е податлив да прави и последващи отстъпки, с концепцията, че по-важно е присъединяване в съдружна настройка в този момент и не се опасява от електорални загуби ".

ГЕРБ и Движение за права и свободи са в най-комфортна позиция, счита политологът:

" Те могат да си разрешат да вземат участие в разнородни управнически конфигурации, без това да докара до сериозен отлив на електорална поддръжка за тях ".

Прогнозата на Ралица Симеонов е за нестабилен кабинет, образуван с третия мандат, който най-вероятно ще е на " Български напредък ".

" Ситуацията в страната изисква взимане на непопулярни решения, които имат отрицателни последици за политическите сили, които ги вземат. Въпросът е кой е податлив да носи отговорност за непопулярните решения, които ще би трябвало да се вземат и напред ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР