Демокрацията е в отстъпление в световен мащаб, включително в някои

...
Демокрацията е в отстъпление в световен мащаб, включително в някои
Коментари Харесай

Анализ: Демокрацията е в отстъпление в световен мащаб

Демокрацията е в оттегляне в международен мащаб, в това число в някои елементи на Европа, сочи нов отчет на Economist Intelligence Unit, заяви „ Политико “.

Индексът на демокрацията за 2019 година откри, че отрицателната наклонност в целия свят е довело до най-лошия резултат, откогато показателят е изработен за първи път през 2006 година – единствено 5,7 % от популацията в света живее в това, което може да се смята за „ цялостна народна власт “.

Индексът прави оценка 167 страни въз основа на пет категории: изборен развой и плурализъм; действието на правителството; политическо участие; политическа култура; и цивилен свободи. Повечето западноевропейски страни се смятат за цялостни демокрации, като Норвегия е най-високо в международен мащаб, до момента в който множеството източноевропейски страни се считат за дефектни демокрации или „ хибридни “ режими.

Съединени американски щати бяха намалени от статут на “пълна народна власт ” в “дефектна народна власт ” през 2016 година.

„ Ако 2016 година беше забележителна с популисткия протест против статуквото в развитите демокрации, 2019 година беше избрана в огромна степен от вълна от национални митинги в развиващия се свят “, споделя Джоан Хой, редактор на отчета. “И развитият, и развиващият се свят желаеха по-голям суверенитет и по-добро политическо посланичество и двата свята имат капацитета за възобновяване на демокрацията ”.

В отчета се показва, че европейските страни „ не съумяха да отбележат прогрес “ в показателя за 2019 година, отбелязвайки няколко страни, в които изискванията могат да се подобрят.

Полша, да вземем за пример, падна под Унгария в класацията за първи път, се споделя в отчета, „ като ръководещата консервативно-националистическа партия Право и правдивост (ПиС) продължи напъните си да трансформира страната в„ нелиберална народна власт “, в това число посредством ограничение на независимостта на правосъдната система и консолидиране на собствеността на медиите в полски ръце. ”

По сходен метод в Малта политическият скандал към убийството на журналистката Дафне Каруана Галициа “разкри обилни недостатъци във връзка с върховенството на закона и несъответстващи инспекции и балансиране на властта на държавното управление ”, правейки островната нация единствената западноевропейска страна през 2019 година, която се плъзна надолу от “пълна народна власт ” до “недостатъчна народна власт ”.

Франция и Португалия се движеха в другата посока, възстановявайки статута си на „ цялостни демокрации “. Според отчета, френският “национален спор ”, извършен сред януари и март 2019 година в отговор на митингите на „ жълтите жилетки “, предизвиква политическата ангажираност и облекчава обществените безредици в страната. В Португалия доверието в политическата система продължава да пораства, защото “периодът на строги икономии след международната финансова рецесия отстъпи ”.

В отчета се споделя също, че Румъния, която e по-близо до дъното на категорията „ дефектна народна власт “, е подобрила резултата си от 2018 година на фона на миналогодишните огромни улични митинги, антикорупционно придвижване и мощна изборна интензивност на изборите за Европейски парламент през май и президентските избори през ноември.

Според отчета, общият спад на демокрацията в международен мащаб „ е свързан от внезапни регресии в междинните районни резултати в Латинска Америка и Субсахарска Африка и по-малък спад в междинния районен резултат в Близкия изток и Северна Африка “.

Тайланд записва най-голямо усъвършенстване в резултата и класирането, до момента в който Китай сподели максимален спад. Северна Корея беше класирана на самото дъно. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР