Демокрацията е много весело нещо. Вижте какво става: идват избори,

...
Демокрацията е много весело нещо. Вижте какво става: идват избори,
Коментари Харесай

Вечните малки коалиции

Демокрацията е доста радостно нещо. Вижте какво става: идват избори, явяват се всевъзможни партии и обединения, някои печелят повече, други - по-малко. Който завоюва най-вече - ръководи. Справедливо, а? Обаче в случай че не успее да завоюва безусловно болшинство, би трябвало да го реализира, договаряйки се с някого, в множеството случаи все едно с кого - душата на гласоподавателя е мазолеста, няма да обърне внимание (например, сега най-тъмносините са в извънпарламентарна коалиция със зелените и на никого не му пука). Така се ражда така наречената " патерица " - дребна партия, която обезпечава болшинство на огромната против съответното заплащане. При демокрациите се появяват партии - професионални патерици, които ги основават, единствено с цел да бъдат такива. А пък в развитите демокрации огромните партии дори сами авансово си отглеждат бъдещите патерици, с цел да няма изненади.

Когато обаче дали заради дебелоглав, дали заради лакомия и нарцисизъм, или просто заради несръчност, дребните партии не съумеят да съберат силици дори и за патерици, тогава се наговарят от немай-къде, сплотяват се и оферират на огромните новата си стока: патерица-коалиция. Така беше едно време с Реформаторския блок, който се разпадна, без да си е довършил мандата; по този начин вървят през днешния ден нещата и с Обединените патриоти. Вярно, към момента не знаем дали ще се разпаднат като реформаторите.

Всъщност ще се разпаднат ли?

Те на процедура са се разпаднали и сега наподобяват на оная баба, дето старецът ѝ починал, обаче тя към момента го туряла понякога на прозорците, че да го мислят за жив и тя да му взима пенсията. Нищо не споделям за партиите поотделно, евентуално всяка от тях има бъдеще, само че като цяло ги крепи само сладостта от наличието във властта. Балансът в дребната им коалиция-патерица от дълго време е нарушен. Тръгнаха трима богатири: вицепремиер, боен министър и ръководител на парламентарна група. После се скараха, започнаха да желаят един другиму оставките и в последна сметка от тях на поста си остана единствено един (вероятно ще би трябвало да го назоваваме Иля Муромец) - военният министър. От останалите двама - Добриня Никитич към този момент не е вицепремиер, а и Альоша Попович изхвърча като ръководител на ПГ предходната седмица. Какво още ги държи дружно? Ааа, сещам се - грижата за народа и дългът към отечеството!

Най-драматично е ситуацията на " Атака ". Нейният натюрел е по-особен. Тя не може да бъде систематична партия от " статуквото ". Силна е тогава, когато е в съпротива, когато Волен Сидеров грее като национален трибун и с бойки викове удовлетворява гнева и омразата на постоянно фрустрираните, постоянно прецаканите от системата, постоянно недооценените и ограбените. Затова партия като " Атака " е ненадеждна патерица, тъй като ще се прекърши по средата на пътя и оня, който се подпира на нея, ще падне и ще си счупи главата. Но такава партия няма различен избор, тъй като в случай че не излезе в точния момент в съпротива, в случай че не се разкрещи против " системата " и " статуквото ", в случай че не размаха юмруци, идващия път и за патерица няма да става. Подобна сметка си направиха и ДСБ, до момента в който бяха на власт в състава на патерицата " Реформаторски блок ", направиха образован и самоуверен ход да се пернат и даже да се извърнат, като мотив им даде правосъдната промяна, само че не им стигна кураж да докарат нещата до дъно и в този момент за следващ път са тръгнали на поход към Народното събрание, този път под водачеството на някогашния министър на Борисов, който не съумя да реализира същата тази промяна.

Ако " Атака " не напусне Малката коалиция и ръководството, в случай че не излезе на площадите, с цел да прави това, което умее най-добре, то значи сме станали очевидци на колосален конфликт сред инстинкти. Помня по какъв начин в учебно заведение ни разказваха за някакъв опит, чиято цел била да откри кои инстинкти са най-силни. Взели един разгонен елен и го държали гладен две или три седмици. След това го извели в оградено място, където имало купа сено и кошута. Еленът, без да се замисля, се хвърлил на кошутата, пренебрегвайки напълно храната. Така се потвърдило, че инстинктът за продължение на рода е по-силен от инстинкта за самосъхранение; че потомството е по-важно от индивида (аз бих споделил: блудството е по-силно от чревоугодието, само че кой ме пита мен!). Както и да е, това с елена са цялостни нелепости, опитът несъмнено е бил извършен в някой руски колхоз, само че не можем да не се сетим за него, когато става дума за инстинктите на българските политически партии.

Мисля, че Малката коалиция не е в заплаха: по-добре врабче в ръката, в сравнение с орел в небето; по-добре във властта през днешния ден, в сравнение с поредна патерица на следващия ден, когато " я камилата, я камиларя " - ами в случай че на следващия ден се появи някоя по-модерна патерица, а? К " о шъ праим тогаз? Не че бъдещи патерици не се инженерстват вече; виждал съм ги, слушал съм ги, но добре, че не съм клеветник...

Очевидно системата е порочна. Очевидно практиката с патериците е грозна, безпринципна и уронва нравите. Как да се спасим от тази краста на управническите обединения? Има една концепция, която е много остаряла: служебно болшинство. На партията, спечелила най-вече гласове, се дават 50+1 депутати, а останалите се разпределят сред другите партии съгласно представянето им. Така спечелилата партия (независимо с колко) сформира държавно управление и му обезпечава парламентарна поддръжка, т.е. ръководи сама по силата на това, че в последна сметка е спечелила изборите. Така няма да ѝ се постанова да води унизителни договаряния, да се подмазва на на практика изгубилите партии и да влиза в безпринципни обединения. Също по този начин обаче ще носи и цялата отговорност за ръководството и няма да може да се оправдава с никого. Наред с виновното ръководство ще се образува и мощна съпротива, в която към този момент всеки ще може да си се съюзява с всекиго на кардинална или безпринципна основа. Няма да има депутати-номади, а парламентарното болшинство ще се разпада единствено при спор вътре в ръководещата партия. Тогава всеки упорит политик ще избра да прави кариера в някоя от огромните партии, да я завладява от вътрешната страна, вместо да основава своя смехотворна партия-джудже или както е съвременно да се споделя: собствен политически план. Ама, ще кажете, тогава ще са безсмислени вотовете на съмнение и предварителните избори! Че кое им е хубавото на предварителните избори? Служебните държавни управления ли? Това, че страната не действа с месеци? Затова има мандати, които без друго са задоволително къси - да си ги изкарват задачите.

Не бойте се за Обединените патриоти - еленът ще отиде при кошутата, а не при сеното, тъй като някои неща са по-силни от други. Патерицата ще дотропка до идващите постоянни избори, пък там: каквото сабя покаже и достойнството, майко, юнашка! Абе, за какво юнакът постоянно занимава тъкмо майка си със своите юначен проблеми? Все едно. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР