Демокрацията е изправена пред устойчиви и тревожни предизвикателства в световен

...
Демокрацията е изправена пред устойчиви и тревожни предизвикателства в световен
Коментари Харесай

Байдън: демокрацията се сблъсква с устойчиви и тревожни предизвикателства по целия свят

Демокрацията е изправена пред " устойчиви и тревожни провокации " в международен мащаб . Това разгласи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън при откриването на виртуална среща на високо ниво за демокрацията с представители от към 100 страни , осведоми " Франс прес ".

Байдън сподели, че трендовете " значително сочат в неверна посока " и че демокрацията се нуждае от " бранители ".

" Ние сме в преломна точка ", посочи Байдън и запита: " Ще позволим ли противоположното срутване на правата и демокрацията да продължи без надзор? "
 Срещата за демокрацията на Байдън имала за цел да разделя страните, уверена Русия
Срещата за демокрацията на Байдън имала за цел да разделя страните, уверена Русия

След като Русия не беше поканена да взе участие в срещата

Двудневното събитие, провеждано посредством видеовръзка поради пандемията от ковид, беше афиширано от Белия дом като американско водачество в екзистенциална битка сред демокрации и могъщи автокрации или диктатури .

" Не се заблуждавайте, ние сме в миг на демократична отплата ", разяснява Узра Зея, заместител държавен секретар по гражданска сигурност, народна власт и права на индивида, като добави: " Страни в съвсем всеки район на света претърпяха степен на демократично оттегляне. "

Срещата включваше встъпителни мнения от Байдън и държавния секретар Антъни Блинкън, с присъединяване на представители на към 100 държавни управления, както и неправителствени организации, частни компании, филантропски организации и законодателни органи.

Но Байдън отиде на срещата, до момента в който Съединени американски щати имат огромни лични демократични проблеми . Неговият републикански предходник Доналд Тръмп продължава шокираща акция за нарушение на американските политически правила и катурване на изборите през 2020 година, на които той беше надвит от Байдън.
 Китай дамгоса демокрацията в Съединени американски щати като
Китай дамгоса демокрацията в Съединени американски щати като " игра на богатите "

Критикува Съединени американски щати и западните страни, че се опитвали да наложат концепцията си за народна власт на Китай

Имаше и напрежение просто по отношение на това кой би трябвало да бъде в - и изключен - в листата на поканените. Китай и Русия, които Байдън вижда като първенци в лагера на автокрациите, бяха изрично пропуснати, нещо, което те споделят, че провокира идеологически раздор.

" Нито една страна няма право да съди за големия и разнороден политически пейзаж на света по един-единствен аршин ", написаха посланиците Анатолий Антонов на Русия и Цин Ган на Китай в взаимно есе предишния месец.

Решаването кои други страни би трябвало да бъдат изключени от срещата поради нарушавания на човешките права или подправяне на избори също беше натоварено. Например Пакистан и Филипините бяха поканени, до момента в който националистическото държавно управление на Унгария, член на Европейски Съюз, не беше . Дяснопопулисткият президент на Бразилия Жаир Болсонару беше поканен, а президентът на Турция, членка на НАТО, Реджеп Тайип Ердоган, беше избегнат .

Най-неудобният детайл за срещата обаче беше фактът, че Байдън изпитва усложнение да възвърне вярата в демокрацията вкъщи, какво остава за другия завършек на света .
 Лавров упрекна Съединени американски щати, че си присвояват правото за оценка на демокрацията
Лавров упрекна Съединени американски щати, че си присвояват правото за оценка на демокрацията

Това е стилът на епохата на Студената война

Тръмп отхвърля да признае резултатите от изборите през 2020 година С помощта на симпатизиращи медии, в това число авторитетната Fox News, някогашният републикански президент продължава да популяризира неистини за измами измежду своите десетки милиони поддръжници.

А с ударните талази от щурмуването на Капитолия на 6 януари от последователите на Тръмп, които към момента отекват, нарастват опасенията по отношение на изборите за Конгреса през 2022 година и президентските избори през 2024 година, в които Тръмп може да търси завръщане.

Брус Джентълсън, който преподава политически науки в университета Дюк, сподели, че срещата " в никакъв случай не е била добра концепция ".

" Проблемите ни тук са доста по-тежки, в сравнение с в която и да е друга западна народна власт . Атакуваха ни Капитолия, опит за прелом. Не сме виждали това да се случва в Париж, или в Бундестага, или в централата на Европейски Съюз в Брюксел ", акцентира той и добави: " Ако желаеме да се състезаваме, би трябвало да създадем всичко допустимо и това в действителност зависи повече от нас в страната, в сравнение с по някакъв метод да съберем 100 водачи и да кажем " Ние харесваме демокрацията ".
 Водачът на опозицията в Унгария дава обещание да възвърне демокрацията
Водачът на опозицията в Унгария дава обещание да възвърне демокрацията

" Говорим за промяна на режима, а освен за промяна на държавното управление "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР