Демократката Нанси Пелоси бе преизбрана с крехко мнозинство за председателка

...
Демократката Нанси Пелоси бе преизбрана с крехко мнозинство за председателка
Коментари Харесай

Важен ден за Пелоси в Камарата на представителите

Демократката Нанси Пелоси бе избрана отново с нежно болшинство за председателка на Камарата на представителите. Това стана на вчерашната първа работна сесия на 117-ия Конгрес на Съединени американски щати, който предвещава дълбоки разделения.

Демократката от Калифорния, която управлява партията си в Камарата от 2003 година и е единствената жена, която е била неин ръководител, се очакваше да резервира поста си. Пелоси получи 216 гласа против 209 за републиканеца от Калифорния Кевин Маккарти, който още веднъж ще бъде водач на малцинството в Камарата, заяви Асошиейтед прес.

Всички присъстващи на съвещанието конгресмени от Републиканската партия гласоподаваха за Маккарти, а петима демократи не дадоха гласа си за Пелоси.

Тя ще бъде ръководител на Камарата през идващите две години и ще предвожда най-крехкото болшинство в 435-местния законодателен орган за последните две десетилетия, откакто партията й загуби места на изборите през ноември.

Все още не е ясно кой ще управлява горната камара. Това ще бъде решено на следващия ден на два оспорвани балотажа за Сенат в Джорджия.

Конгресът ще се изправи пред първото си огромно тестване в сряда, когато би трябвало да утвърди успеха на новоизбрания президент Джо Байдън преди встъпването му в служба на 20 януари.

Тази нормално рутинна процедура има заплаха да бъде усложнена от група републиканци, които споделиха, че ще гласоподават срещу удостоверяването на гласовете на електорите от американските щати, където президентът Доналд Тръмп оспорва успеха на Байдън.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР