Демократите в Сената на САЩ поискаха класифициран брифинг, за да

...
Демократите в Сената на САЩ поискаха класифициран брифинг, за да
Коментари Харесай

Демократите в Сената на САЩ поискаха информация от разузнавателните служби по случая Хашоги

Демократите в Сената на Съединени американски щати желаеха систематизиран брифинг, с цел да схванат дали американското разузнаване е знаело нещо авансово за проекти на Саудитска Арабия да отвлече коментатора на вестник "Вашингтон пост " Джамал Хашоги и да му навреди, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП.

В изпратено през вчерашния ден писмо до шефа на Националното разузнаване на Съединени американски щати Дан Коутс осем сенатори показват, че американските служби е трябвало да уведомят Хашоги, в случай че са знаели за сходни планове. В документа те допълват, че "Вашингтон пост " е съобщил, че разузнаването на Съединени американски щати е прехванало диалози, в които е бил обсъждан проект за залавяне на коментатора.

Както се твърди, на 2 октомври Хашоги е бил погубен от саудитски сътрудници в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Американският Държавен департамент съобщи, че Съединени американски щати не са имали никакви предварителни сведения за каквито и да било проекти Хашоги да бъде похитен. Директорът на Националното разузнаване към този момент не е коментирал.

Британското министерство на външните работи също не е знаело нищо за проекти на саудитските специфични служби да отвлекат и убият журналиста Джамал Хашоги. Това съобщи през вчерашния ден в Народното събрание министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт, представен от ТАСС. "Абсолютно нищо не ми е било известно авансово за ужасното ликвидиране на Хашоги и бях също толкоз шокиран (от новината за това), колкото и всички останали ", сподели министърът в отговор на въпрос на народен представител.

Хънт на процедура опроверга известието на вестник "Дейли експрес ", който в неделя написа, че Лондон е знаел авансово за това, че Хашоги е в заплаха. Изданието се базира на източници в английското разузнаване, съобщили му, че Центърът за държавните връзки на Англия (британска специфична служба) е прехванал диалози на сътрудници на саудитското разузнаване, на които било заповядано да похитят Хашоги в Турция и да го отведат в Рияд, а ако той окажел опозиция, да работят съгласно събитията. Заповедта идвала от някого от "кралското обграждане ", само че не от принца престолонаследник в Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Според информацията на вестника тези сведения станали известни на Лондон три седмици преди убийството на Хашоги и английските управляващи се обърнали към своите саудитски сътрудници с искане да не реализират плануваната интервенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР