Демократите в Конгреса на САЩ внесоха законопроект, предвиждащ да бъдат

...
Демократите в Конгреса на САЩ внесоха законопроект, предвиждащ да бъдат
Коментари Харесай

Демократите искат 1 милиард долара за сигурността на изборите в САЩ през ноември


Демократите в Конгреса на Съединени американски щати внесоха законопроект, предусещащ да бъдат заделени над 1 милиард $ за по-добра киберзащита на американската изборна система.

Вицепрезидентът Майк Пенс в същото време отбрани дейностите на държавното управление за предотвратяване на изборите от хакерска интервенция, съобщи Ройтерс.

Демократите внесоха законопроекта, откакто във вторник специфичните служби в Съединени американски щати обявиха, че на междинните избори за Конгрес през ноември най-вероятно ще има нова интервенция на Русия и евентуално и на други външнополитически съперници.

" Не можем да си позволим руснаците да стоят и да се присмиват, и да се радват на триумфа си от предишните избори ", сподели на конференция Нанси Пелоси, водач на демократите в Камарата на представителите. " Целта им е да подкопаят демократичните устои. "

След изборите от 2016 година, на които за президент беше определен републиканецът Доналд Тръмп, конгресмените внесоха няколко законопроекта за възстановяване сигурността на изборната система, някои от които се подкрепяха и от двете съществени партии в Съединени американски щати. Нито един от тези законопроекти обаче в последна сметка не беше признат.

Новият законопроект е най-всеобхватният от всички до момента и цели да се усъвършенства отбраната на междинните и на всички последващи избори. В неговия случай обаче няма съвносители от Републиканската партия от Камарата на представителите, което значи, че е малко евентуално да мине.

Пенс, който приказва на събитие, проведено от интернет новинарски портал, съобщи, че американците могат да имат доверие на изборните резултати от 2016 година, както и че " и досега не престават напъните " на държавното управление на Тръмп да отбрани изборната инфраструктура.

Той също по този начин погрешно сподели, че " общият извод " на разследващите служби е бил, че дейностите на Москва не са се отразили по никакъв метод на изборните резултати през 2016 година

В отчет от януари 2017 година тези служби обявиха, че не е правена оценка на отражението на съветската интервенция, само че че Русия е употребила хакерски дейности и агитация, с цел да наклони развоя на изборите в интерес на Тръмп. Руският президент Владимир Путин отхвърли това.

Законопроектът на демократите, озаглавен " Закон за сигурността на изборите ", планува да бъдат заделени помощи в размер на 1 милиарда $, които да са под надзора на американската Централна изборна комисия. От тези помощи следва да се възползват обособените щати.

Чрез тях те ще могат да си разрешат да си купят машини за гласоподаване, които издават и хартиено уверение за подадения глас, да назначат чиновници по сигурността и да вършат оценки на риска.

Мярката планува и да се сътвори стратегия на стойност 20 милиона $, с която щатите да могат да вършат следизборни инспекции. Заложено е също условие към министерството на вътрешната сигурност да форсира процеса за издаване на удостоверения на чиновниците на щатските изборни администрации, че са минали сполучливо инспекциите за сигурност.

Предвижда се също Белият дом да създаде тактика за гарантиране сигурността на американските институции против хакерски атаки и интервенции за оказване на влияние, в това число на изборния развой.

Миналата година министерството на вътрешната сигурност съобщи, че компютърните системи в 21 щата са били проучвани от съветски хакери, както и че дребен брой компютърни мрежи са били компрометирани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР