Демократичните процеси у нас се влошават. Това каза за Фокус“

...
Демократичните процеси у нас се влошават. Това каза за Фокус“
Коментари Харесай

Социолог: Демократичните процеси у нас се влошават

Демократичните процеси у нас се утежняват. Това сподели за „ Фокус “ изпълнителният шеф на „ Галъп интернешънъл “ Първан Симеонов.
Свидетели сме на битка сред две линии. Едните одобряват демокрацията като доктрина, а другите желаят да я ревизират, като даже се приказва за нелиберална такава, изясни той. „ Притеснява ме, че сякаш България не е изключение от световна наклонност. Все по-голям е афинитета към по-авторитарно звучащи политици и по- силови и такива с по-ярка популистка харизма. Наблюдава се афинитет към внезапни придвижвания в политиката. Това се вижда на всички места в нашата част на света, а и освен. Навсякъде линията ляво против дясно, която наблюдавахме в следвоенните десетилетия дефинитивно се заменя от нещо ново.
Дълго време откривателите се заблуждаваха, че това е заболяване, само че това е нов стадий и в него не се води борба на ляво против дясно. Битката този път е за отворено или затворено общество, космополитно против национално, консервативно против прогресистко, демократично против властническо, а от време на време това звучи като „ независимост против несвобода “, разяснява той. Плашеща е наклонността за понижаване на поддръжката към демокрацията, изясни Първан Симеонов и посочи, че 52% от българите поддържат демокрацията в страната, 32 % не са удовлетворени от нея, а 15% се двоумят. Това е алена лампа, разяснява той. По думите му тя алармира ниско качество на политическия развой, които не може да убеди българите, че политическите правила са положителни. Казвайки, че съществуването на доста партии е зло, е като да се твърди, че демокрацията е неприятна. Елитите са длъжни да убедят българите, че актуалната форма на демократическо ръководство е най-хубавата допустима, сподели още Симеонов. Според него това няма по какъв начин да стане без правдивост. Гражданския надзор би трябвало да е непрекъснат, сподели още той. Според него ставащото с партийните дотации също е плод на гражданската интензивност.
" Необходима е незабавна инжекция от самочувствие на българите. Не може да продължава до безспир това схващане, че във всичко сме зле и във всичко губим. Част от спасението от това е да свикнем с мисълта, че това не е правилно. Достатъчно е да се огледаме в близост и да забележим, че има индикатори, по които България отгоре-отгоре се движи напред. Вярно е, че при едно по-трудолюбиво и стратегическо ръководство темповете можеха да са по-бързи. България извървя сериозен път от 1989 година насам освен това кротичък. Вярно е, че доста се краде, само че другите към нас се биха. Понякога би трябвало да свикнем с концепцията, че не сме най-лоши във всичко “, сподели той. Първан Симеонов изясни, че към момента се търси индивидът, който ще опише хубавия политически роман. Нация като нашата мъчно може да бъде щастлива, сподели още той и изясни, че също така имаме и демографски проблем, които значи чувство за липса на бодра вероятност. Когато има мощни обществени и районни разлики, няма по какъв начин да има социална тъкан. В България от време на време подценяваме интернационалните процеси, може това да е вродения ни разсъдък и да е за добре ", разяснява още Първан Симеонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР