Демократичната юнионистка партия ще блокира сформирането на ново правителство в

...
Демократичната юнионистка партия ще блокира сформирането на ново правителство в
Коментари Харесай

Юнионистите ще блокират съставянето на правителство в Северна Ирландия

Демократичната юнионистка партия ще блокира сформирането на ново държавно управление в Северна Ирландия след изборите в четвъртък, до момента в който не бъде изменен или отстранен Протокола за провинцията, уреждащ търговията след Брекзит. 

Лидерът на юнионистката партия сър Джефри Доналдсън бе измежду партийните водачи, които се срещнаха в понеделник с министъра за Северна Ирландия Брандън Люис в Белфаст, само че отхвърли апелите на английското и ирландското държавно управление за съставяне на нова администрация на правилото на подялбата на властта, както това е залегнало в Споразумението от Разпети петък. 

Националистическата партия „Шин Фейн“ завоюва невиждана победа в изборите за парламент и нейният водач Мишел О’Нийл, която по предписание би трябвало да бъде първи министър на Северна Ирландия съобщи, че Демократичната юнионистка партия не би трябвало да си разрешава „да санкционира обществото“. Бойкотът на юнионистите обаче предвещава политическа рецесия. Доналдсън прикани английското държавно управление да се намеси и да предоговори Протокола за Северна Ирландия. 

Националистите са за опазване на протокола, тъй като той подсигурява, че няма да възникне твърда граница на остров Ирландия. Сделката обаче слага митническа граница в Северно море за стоките идващи от останалата част на Обединеното кралство в Северна Ирландия и юнионистите настояват, че това не е добре за търговията и че ги откъсва от съюза.

 По закон, в случай че до 6 месеца не бъде образувано държавно управление, би трябвало да има нови парламентарни избори.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР