Демократична република Конго провежда исторически избори, съобщават световни агенции.Дълго отлаганите

...
Демократична република Конго провежда исторически избори, съобщават световни агенции.Дълго отлаганите
Коментари Харесай

ДР Конго провежда исторически избори

Демократична република Конго организира исторически избори, оповестяват международни организации.

Дълго отлаганите президентски избори могат да изведат страната към първия кротичък и либерален преход на властта от независимостта й през 1960 година

Вотът стартира при пороен дъжд в столицата, закъснение работата на някои изборни секции и счупени машини за гласоподаване.

В три региона на опозицията няма да се гласоподава, откакто управляващите анулираха вота поради риск за здравето от разпространяването на ебола и етническо принуждение.

Часове след началото на изборите няколко изборни секции в столицата не бяха отворили порти, което беше доказано от локалната изборна комисия. Проблемите ядосаха гласоподавателите, които започнаха да скандират: " Искаме да гласуваме ".

Изборите в Конго са първият късмет за кротичък и либерален преход на властта от 1960 година, откакто дългогодишният президент Жозеф Кабила се отдръпва. Той е президент на африканската страна от 2001 година

Двама съществени претенденти на опозицията, Феликс Чисекеди и Мартен Фаюлу, се изправят против претендента на ръководещата партия Еманюел Рамазани Шадари, протеже на президента Жозеф Кабила. Шадари е глобен от Европейски Съюз.

40 милиона души имат право на глас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР