Демократична България заяви готовността си да участва в дебат с

...
Демократична България заяви готовността си да участва в дебат с
Коментари Харесай

"Демократична България" с препоръки към България за новия програмен период на ЕС

Демократична България " съобщи готовността си да взе участие в спор с бизнеса, професионалните общности и институциите с рекомендации към България за бюджета на Европейски Съюз в интервала 2021-2027.

" В българското общество липсва спор по тематиката, макар интервала на ротационното председателство. Гражданите са на мрачно за българската позиция и цели по тази основна за обществото и стопанската система ни тематика ", споделиха от " Демократична България " на конференция. В България европейското финансиране би трябвало да е директно от Европейска комисия, без да минава през корумпирани медиатори, считат от обединяването. Ето рекомендациите им:

1. Бюджетът за България в новия програмен интервал.

Европейска комисия предлага нарастване на бюджета за България и другите страни от Черноморската и Средиземноморска външна страна на Съюза, които са най-застрашени от мигрантски напън и други опасности за сигурността.
Това решение следва да бъде приветствано. В това отношение, нашите ползи не съответстват с тези на страните от така наречен " Вишеградска група ". Призивът на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за поддръжка на позицията на Вишеград и знаците от държавното управление, че след края на председателството такава поддръжка ще бъде дадена, са безотговорни и срещу националния интерес на България.

Новите критерии, които Европейска комисия предлага, в това число накърнимост от мигрантски напън, интеграция на мигрантите и климатични промени, са стратегически верни и също следва да бъдат подкрепени.

Изразяваме вяра, че критерият " Върховенство на правото " ще бъде общопризнат, само че без да ощетява жителите, които не са отговорни за корупцията и проведената престъпност. В страни без одобрено господство на закона, следва да се ползват повече директни принадлежности за финансиране напряко от Европейска комисия, без интервенция на корумпираните политически фактори.

2. Финансови принадлежности или грантове.

Призоваваме българското държавно управление да се бори за промяна на философията на европейското финансиране от грантове и дотации към финансови принадлежности и кредитни механизми. Това ще разреши с парите на европейските данъкоплатци да се подкрепят стопанската система, бизнеса, работещите и работните места, а не предизборните акции на ръководещите партии.

Финансирането през финансови принадлежности освен обезпечава повече бистрота и икономическа успеваемост, само че и разрешава доста по-пълноценно потребление на ресурсите, в това число наново асимилиране на средствата след връщане на употребяваните заеми.

3. Новите цели на Европа

Основната част - над 65% - от средствата през новия програмен интервал ще бъдат отделени за целите " Умна Европа " и " Зелена Европа " - за стопански напредък, учреден на новите и цифровите технологии, високо обучение на работещите и бизнес, опазващ околната среда. България не е подготвена да влага европейските фондове съгласно с тези цели. Без нови цели и смели национални промени, ние ще загубим огромна част от опциите, които кохезионната политика дава.

Призоваваме централната и локалната власт, водени от разбирането, че европейските цели са основни за просперитета на България, да основат предпоставки за пълноценно потребление на благоприятни условия, които Европейски Съюз дава. Необходими са дълбоки промени в провежданите просветителна, икономическа, трудова и екологична политики.

4. Политика за районите

Европа отделя от ден на ден средства за бедните и изостанали райони. Времето на централизацията на ръководството на европейските фондове свърши. Условие сложено от Европейска комисия, което работи в интерес на България, е локалните управляващи да вземат участие в ръководството на стратегиите, които се развиват на тяхна територия и минимум в подбора на плановете, като се ускори контролът на жителите. Призоваваме ръководещите да подхващат незабавни стъпки за действителна децентрализация, в това число и да приготвят, обсъдят и договорят Програма " Север/Северозапад " за новия програмен интервал, като по този метод подсигуряват, че европейските средства фактически отиват там, където има най-вече потребност от нови вложения. Само по този начин ще се реализиран действителните цели на кохезионната политика.

5. Използване на опциите на програмата invest.eu

През новия програмен интервал, държавите-членки имат опция да отделят част от средствата за кохезионна политика за директно ръководство от Европейска комисия по програмата invest.eu (продължение на така наречен " План Юнкер " ).

Това е положително решение за България - то дава опция за директно финансиране и ръководство на кохезионната политика, без интервенция на корумпирани политици, служители и бюрократичен безпорядък.

6. Общата селскостопанска политика - за поощряване на дребното и междинното земеделие

България би трябвало да поддържа наклонността за ограничение на дотациите за най-големите производители и пренасочване на дотациите към дребното и приблизително земеделие, самостоятелните фермери, новаторските и чисти земделски производства.

7. Повече пари за защита и сигурност - опция за България

Увеличеният бюджет за защита и сигурност на Съюза дава нови шансове за България. Като гранична страна и обект както на мигрантски напън, по този начин и на непрекъсната пропагандна експанзия и хакерски атаки, България би трябвало да поддържа вложение на забележителен % от общия бюджет за защита.

Призоваваме ръководещите да предложат планове за нарастване на отбранителната дарба на Съюза по неговите външни граници, както и за центрове за проучвания, софтуерни хъбове и центрове за противопоставяне на пропагандната война и киберзаплахите на българска територия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР