Демократична България внесе в Народното събрание законопроект, с който предвижда

...
Демократична България внесе в Народното събрание законопроект, с който предвижда
Коментари Харесай

Демократична България иска социалните платформи да следят строго за тролове

" Демократична България " внесе в Народното събрание законопроект, с който планува в предизборна конюнктура обществените мрежи да са длъжни да ползват ограничения за идентифицирането на неистинен профили. планува още въвеждането на координатор на цифровите услуги, който да е колегиален орган към Комисията за отбрана на потребителите.

Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов написа във фейсбук профила си, че промените са направени въз основата на признатия неотдавна Акт за цифровите услуги на Европейския съюз.

" Много е значимо да подчертая, че това няма да се случва на база на наличието (статуси, коментари), а единствено на база на косвени признаци, детайлно описни в плана. Т.е. нито страната, нито обществените мрежи ще могат да дефинират кое е истина и кое не ", написа Божанов.

Критериите за идентифициране на тролове се залагат в член 177 от Изборния кодекс, който не разрешава публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната акция.

" Като става дума за модерация, вкарваме и бистрота на подизпълнителите. Трябва да знаем кой, от името на " Facebook ", взема решение кое да изтрие и кое не. Социалните мрежи ще би трябвало да посочат и кой е автентичен притежател на тези подизпълнители.

С плана се задължава фирмите, които са решили да правят модерация, да имат избран потенциал за български език. Не може да разчитаме на автомтична модерация, тъй като троловете се възползват най-ефективно ", написа още Божанов.

Законопроектът на процедура се пробва да задължи доста огромни платформи като Фейсбук, Twitter, YouTube и други, да ползват съответни ограничения за идентифициране на подправените профили, да събират информация и да я изпращат на ЦИК. В добавка платформите би трябвало да имат и онлайн интерфейси за извънсъдебно споразумяване на разногласия, като това ще разрешава на потребителите да бъдат предпазени от координатора на цифрови услуги, в случай че са непозволено осъдени от платформата.

Законопроектът задължава платформите да имат и най-малък брой служители, които схващат български език.

Не излиза наяве какво ще стане, в случай че Марк Зукърбърг или Илон Мъск да вземем за пример не спазят условията на българския закон. Божанов прецизира, че вярата е България да даде образец и на други европейски страни, които да одобряват сходни законови промени и по този метод да окажат ефикасен напън на огромните платформи.

Координаторът на цифровите услуги, който ще е колегиален орган към Комисията за отбрана на потребителите, ще бъде с членове омбудсманът, министърът на електронното ръководство, министърът на културата, вътрешният министър, ръководителите на Комисията за отбрана от дискриминация и на Комисията за контролиране на известията и ръководителя на Съвета за електронни медии. Председател ще е ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите. Той ще ревизира и води указател на подадени сигнали за нарушавания.

Този орган ще има правото да принуждава платформите да дават достъп до данни, " нужни за наблюдаване и оценка " на спазването на разпоредбите. Към новият орган ще има и публичен съвет, в който ще влизат бизнес асоциации, неправителствени организации и академичната общественост.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР